MARIĆ O SITUACIJI NA DUNAVU: Danas stižu još dva mađarska ledolomca
Foto: Nebojša Mandić

Debljina leda oko četiri metra

MARIĆ O SITUACIJI NA DUNAVU: Danas stižu još dva mađarska ledolomca

Srbija -

BEOGRAD - Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je led na Dunavu kod daljske krivine debljine četiri metra, a da u Srbiju danas stižu još dva ledolomca koji će ići do Beograda.

"Dva mađarska ledolomca su radili sinoć do kasno, jutros nastavljaju kod daljske krivine. Debljina leda je oko četiri metra. Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada", rekao je Marić.

On je pojasnio da se dva mađarska ledolomca kada završe čep kod Dalja vraćaju uzvodno da prošire koridor, a da se očekuju da oko 13 sati iz Madarske krenu još dva ledolomca koji će ići do Beograda.

Dodaje da nam vremenska prognoza ne ide na ruku jer se do 23. januara očekuju niske temperature i i povećanje leda.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goli

Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni".

LED DEBEO I PO 2 METRA: Ledolomci probili 4 kilometra ledene barijere

Načelnik sektora za vanredne situacije kaže da je zbog niskih temperatura i snega vanredna situacija na snazi u šest opština u Srbiji, a da je u poslednja 24 sata deset ljudi evakuisano.

On je rekao da je pre tri dana pokrenuta nabavka za novu oprema za vatrogasce spasioce.a

Foto: Desanka Nikolić

"Pokrenuta je nabavka, nama ove godine ističe resurs za nabavku novih uniformi, rok trajanja je pet godina", rekao je Marić i dodao da će uskorio biti pokrenut kapitalni prijekat za nabavku vatrogasnih vizila.

U šest opština u Srbiji još je na snazi vanredna situacija dok na rekama i dalje traje borba sa ledom koji na najkritičnijim tačkama dostiže debljinu i do četiri metra, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Trenutno je najkritičnija situacija na rekama. Na pojedinim mestima kao što je Daljska krivina na Dunavu led dostiže debljinu i do četiri metra", rekao je Marić.

"Situacija je ipak mnogo manje dramatična nego prethodnih dana", rekao je Marić.

Marić je rekao da je nabavka ledolomaca potrebna, kao i da je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović odlučan da se to što pre uradi.

(Tanjug/RTS)

BONUS VIDEO:

Problemi zbog zime: Ledeni čepovi su velika opasnost!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track