MRAZ OKOVAO NAJVEĆU TRŽNICU NA OTVORENOM: Da Mađari ne pazare, katanac na buvljak!

Subotica u minusu

MRAZ OKOVAO NAJVEĆU TRŽNICU NA OTVORENOM: Da Mađari ne pazare, katanac na buvljak!

Srbija -

Ledeni dani prepolovili broj kupaca, a neki prodavci tvrde da ih iz minusa u džepu vade vikend ture

Hladno je u Subotici. Nekih minus deset. Prodavci na više od 5.000 tezgi uvukli ruke u rukave. Kupaca ni za lek. Zima je prepolovila buvljak.Subotom i nedeljom ipak živne - najviše dolaze Mađari i pazare ono što su do pre neku godinu kod njih kupovali Subotičani.U ovom trenutku najviše idu lopate, metle za sneg, zimska oprema i delovi za automobile. Zanimljivo, Mađari kupuju hranu mađarskog porekla. Jeftini im sir, suhomesnati proizvodi... Aleva paprika im je ovde 1.500 forinti, dok je kod kuće kupuju za 3.000 forinti. Kupuju i čokolade, viski...Mnoge tezge su prazne, prodavci promrzli. Dan sporo prolazi. U pet pokrivenih hala tezge su otvorili oni koji prodaju zimsku robu. Svega tu ima. Vunenih čarapa, lanaca za automobile, skijaških odela, sanki i hrane. Tekstil iz Srbije, Mađarske i Turske snižen je i za 50 odsto. Roba je jeftinija na veliko...Vikend im je spasVikendom autobusima dolaze kupci iz pograničnih mesta.Karolj Kovač 10 godina putuje iz Starog Bečeja na buvljak, jer sam proizvodi robu u svojoj radionici, a proda i 90 odsto, najviše mađarskim kupcima. Arpad više od 20 godina ima radnjicu na buvljaku, prodaje plastiku i pominje da mu mađarski kupci najviše pazare, jer su u velikim trgovinama, kaže, bezobrazne cene.Hladno im jeMustafi Musi je hladno.- Nema novca, nema kupaca. Naš je tekstil iz Srbije, mađarskim kupcima je jeftinije. Bez njih bi subotički buvljak mogao da stavi katanac na kapiju. Na buvljaku su dobre kopije - mađarski kupac kupi duks za oko 800 dinara (2.000 forinti) kod nas, a onda ga proda preko granice za tri puta više novca. Mi jedva da zaradimo oko 200 dinara na tome - žali se.

Siva ekonomijaMUZU DRŽAVU NA SVE NAČINENeki prodavci se žale da ima onih koji državu muzu na sve načine.- Veliki broj njih prima socijalnu pomoć, muzu državu, a rade ovde. Pola pijace prima socijalnu pomoć, prijavili gomilu dece, a stvarno ugroženi ne mogu da dobiju pomoć. Kupci iz Mađarske drže pijacu.

Slaba kupovna moćNAROD JE POSTAO SIROTINJAVeć 15 godina i na Mitrovoj tezgi u januaru ide slabije. Kaže, narod nam je postao sirotinja. Poneko svrati po tople čizme i manje se cenkaju od onih koji imaju više.- Tu sam od šest do 14 sati. Ledeno je. Platimo tezgu i trošarinu. Ponekad nešto ostane, da se preživi. Ali prava zarada dolazi iz inostranstva - kaže Katarina Ajvazović, koja više od 20 godina tu prodaje hranu.

Nada Harminc

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Antiklisko: Budite bezbedni i na ledu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track