SMETA IM ŠRI ČINMOJ: Huligani u Nišu macolama uništili statuu poznatog gurua i snimili video
Foto: Printscreen/Južne Vesti

Tvrde da je u pitanju sekta

SMETA IM ŠRI ČINMOJ: Huligani u Nišu macolama uništili statuu poznatog gurua i snimili video

Srbija -

NIŠ - Grupa koja se potpisuje kao Nezavisna niška omladina uništila je macolama statuu Sanjar o svetskom miru koja se donedavno nalazila u parkiću iza Tošićeve pumpe u Nišu.

Tokom rušenja snimili su i video klip koji su poslali redakciji Južnih vesti, a na kome se vidi kako maskirana grupa u toku noći vandalski ruši spomenik.

Oni su naveli da ovom “simboličnom i odlučnom akcijom” žele da upoznaju sugrađane na “opasnost sekte koja pod plaštom pacifizma i zdravog života obmanjuje naivne Nišlije”.

Foto: Printscreen/Južne vesti
Foto: Printscreen/Južne vesti

Statua je sada na restauraciji, kaže Saša Đorđević predstavnik globalnog sportskog pokreta "Peace Run - Svetska trka mira", koja je Nišu poklonila statuu filozofa Šri Činmoja.

- Spomenik je već nekoliko puta u poslednje vreme, od strane istih osoba oštećivan, uglavnom na istom mestu i na sličan način. Poslednji put su to uradili 21. februara, ali je oštećenje bilo značajnije i statua je sada u Beogradu da eksperti pokušaju da je restauriraju - pojašnjava Đorđević.

Foto: Printscreen/Južne vesti
Foto: Printscreen/Južne vesti

O ovom incidentu je, kaže Saša Đorđević, obaveštena niška policija koja mu je rekla da je istraga u toku. On napominje da statuu neće vratiti dok počinioci ne budu pronađeni.

U niškoj policiji su kazali da je "predmet u obradi".

Predsednik odbora za ljudska prava iz Niša Dragan Đorđević smatra da je ovaj incident još jedan primer da su “prava manjina i slobode u Srbiji ugrožene” i da neka društvena grupa sebi daje za pravo da odlučuje šta je ispravno, a šta ne.

Apsolutno je nedopustivo, dodaje Đorđević, rušenje, uništavanje i ugrožavanje neke ideje i imovine koja se nalazi na javnom prostoru.

Foto: Printscreen/Južne vesti
Foto: Printscreen/Južne vesti

- Na taj način se šalje i poruka različitosti, koja za rezultat ima ovako vandalsko postupanje. Na snimku se vidi da je ovo organizovano rušenje, to je apsolutno nedopustivo, koji god da su razlozi u pitanju - ističe Đorđević.

Podsetimo da je statua filozofa Šri Činmoja postavljena na Bulevaru Nemanjića u Nišu, kod igrališta u blizini keja, početkom avgusta 2015. godine. Kako je tada kazao Saša Đorđević, ona je poklon gradu u nastojanju da inspiriše građane da razmišljaju o miru, skladu i prijateljstvu među ljudima.

Spomenik je na dan kada se obeležava Svetski dan mira, krajem spetembra 2016. godine, srušen.

Foto: Južne vesti
Foto: Južne vesti

Privremenu dozvolu za “zauzeće površine javne namene za postavljanje spomenika” dala je Opština Medijana, a nakon toga, kaže Đorđević, oni su predali zahtev za izdavanje trajne. Međutim, već skoro godinu i po dana nisu dobili odgovor.

(J.Adamović/Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track