PROTEST NA EKONOMSKOM FAKULTETU U BUJANOVCU: Studenti protiv diskriminacije

BUNT

PROTEST NA EKONOMSKOM FAKULTETU U BUJANOVCU: Studenti protiv diskriminacije

Srbija -

Akademci iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice i Trgovišta nezadovoljni što moraju da plaćaju školarinu, dok oni iz Preševa, Medveđe i Bujanovca ne moraju

Na dodeli diploma subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu grupa od 21 studenta izrazila je miran protest zbog odluke saveta te institucije da studenti sa prebivalištem u Vranju, Vladičinom Hanu, Surdulici, Trgovištu i na Kosmetu retroaktivno plate školarinu.Ovom odlukom izuzeti su studenti sa teritorije Preševa, Bujanovca i Medveđe. Nezadovoljni studenti smatraju da je ovakvom odlukom povređeno načelo jednakih prava i obaveza studenata i izvršena diskriminacija na osnovu njihovih prebivališta. Napominju da je Savet Ekonomskog fakulteta u Subotici krajem septembra prošle godine doneo odluku o oslobađanju plaćanja ESPB bodova za predmete koji se upisuju na osnovnim akademskim studijama u školskoj 2016/2017. i neizmirenih dugovanja iz školske 2015/2016, precizirajući da se odluka odnosi samo na studente sa teritorije opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.Apel nadležnima- Ukazujemo vam odmah ovim putem da nijedan student odeljenja u Bujanovcu sa područja navedenih opština nije podneo zahtev za donošenje ovakve odluke Saveta fakulteta, što smo saznali od ostalih kolega, a to nisu učinili ni studenti iz drugih opština na jugu Srbije koji takođe studiraju na odeljenju u Bujanovcu - navode studenti u apelu koji je upućen nadležnim institucijama.Savet fakulteta je svoju odluku obrazložio sagledavanjem ekonomske situacije u ove tri opštine radi podizanja nivoa obrazovanja, a na predlog nadležnih institucija.- Odlukom je 140 studenata oslobođeno plaćanja školarine za navedene školske godine, dok je 21 student, koji imaju prebivališta u opštinama Trgovište, Vranje, Vladičin Han (opštinama juga Srbije, gde ekonomska situacija nije nimalo bolja), kao i nekoliko kolega sa teritorije Kosova izuzeto. Rekli su nam, čak i dekan fakulteta Aleksandar Grubor u ličnom susretu, da školarinu moramo platiti ukoliko želimo da nastavimo studije na odeljenju u Bujanovcu - tvrde studenti.Problemi su, kažu, počeli od oktobra 2016, kada je došlo do promene na čelu te visokoobrazovne ustanove. Dekan Aleksandar Grubor došao je umesto Nenada Vunjaka. Zbog ozbiljnosti i složenosti situacije u kojoj su se našli, studenti su se u novembru obratili svim nadležnim institucijama u Srbiji za pomoć, spremni da istraju u svojim zahtevima.Sankcije zbog školarine- Bili smo prinuđeni da potpišemo aneks ugovora kako ne bismo propustili upis godine i izgubili pravo da za to vreme budemo studenti. Kako nam nedavno iz dekanata nisu dozvolili da overimo zimski semestar dok ne platimo iznos školarine, nismo u mogućnosti da izlazimo na ispite u sklopu aktuelnih i dolazećih ispitnih rokova.

Ne javljaju seNADLEŽNI ĆUTENadležni na subotičkom Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu nisu odgovarali na telefonske pozive novinara Kurira. Školarina na ovom fakultetu varira u zavisnosti od toga koji je student osvojio koliko ESPB bodova. Najmanja iznosi 96.000, a najviša 260.000 dinara, ali su iznosi uglavnom veći od 150.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track