MUKE IVANJIČKIH KROMPIRDŽIJA: Prodajemo pošto-zašto, samo da ga ne bacimo
Foto: Shutter

Srpski proizvođači krivca traže u uvozu

MUKE IVANJIČKIH KROMPIRDŽIJA: Prodajemo pošto-zašto, samo da ga ne bacimo

Srbija -

IVANJICA - Kupaca poznatog ivanjičkog krompira sve je manje, a proizvođači za to krive uvoz te poljoprivredne kulture.

Ispod cene od 15 dinara po kilogramu krompir se ne može proizvesti, poljoprivrednici iz ivanjičkog sela Močioci bili su prinuđeni da ga daju i za pet ili 10 dinara, a zalihe lanjskog roda još nisu rasprodali.

Blagoje Drašković kaže da je krompir već decenijama glavni izvor prihoda meštana ovog kraja i da je uvoz krompira potpuno obesmislio proizvodnju ovog povrća.

"Prodajemo krompir pošto zašto. Ljudi se snalaze kako znaju, prebiraju po zalihama, pakuju u manje džakove, samo da ga ne bi bacili. Ima mnogo proizvedenog i semenskog krompira koji takođe ne mogu da prodaju, a i to se ponovo uvozi", tvrdi Drašković.

Prema njegovom mišljenju, uvoz krompira potpuno je uništio krompiraše ovog kraja."Opšte je poznato da je ivanjički krompir najkvalitetniji i da klima i područje na kome se uzgaja kao i minimalno tretiranje hemijskim preparatima daju vrhunski kvalitet. Ipak izgleda da je sve to nevažno i da je neko našao računicu da krompir lošijeg kvaliteta uvozi i prodaje u domaćim trgovinama", ističe Drašković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je došlo do razdora u grupi “Protiv diktature”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track