Veliko Gradište: Za rekonstrukciji tvrđave Ram 1,1 milion evra
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

RASIM LJAJIĆ SA AMBASADOROM TURSKE

Veliko Gradište: Za rekonstrukciji tvrđave Ram 1,1 milion evra

Srbija -

Od 2013. godine do trenutka kad će projekat biti završen biće uloženo više od 1.100.000 evra, rekao ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je juče radove na rekonstrukciji tvrđave Ram kod Velikog Gradiša, u čiju rekonstrukciju je uloženo više od 1,1 milion evra, a koja predstavlja značajan turistički potencijal.

- Ramska tvrđava predstavlja značajan turistički potencijal ne samo Velikog Gradišta već i ovog dela Srbije - rekao je Ljajić.

On je dodao da 600 godina ništa nije učinjeno da se tvrđava rekonstruiše, a da su sada radovi na rekonstrukciji u toku zahvaljući Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA).

- Od 2013. godine do trenutka kad će projekat biti završen biće uloženo više od 1.100.000 evra. To su znatna sredstva, koja će omogućiti da ova tvrđava bude mesto koje će obilaziti domaći i strani turisti - rekao je Ljajić.

Kako kaže, cilj je da se na taj način poveća i obogati turistička ponuda, i to ne samo Velikog Gradišta već i nekoliko lokalnih samouprava, a pre svega Golupca i Požarevca.

Prema njegovim rečima, cilj je da imamo kulturnu turističku rutu koju ćemo ponuditi domaćim i inostranim turistima, a podrazumevaće obilazak Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave.

Ministar je podsetio i da je Golubačka tvrđava, takođe, u fazi rekonstrukcije.

- Prošle nedelje su odobrena dodatna sredstva od EU iz IPA projekta 2016. godine, koja će omogućiti da u potpunosti bude rekonstruisana i Golubačka tvrđava - rekao je Ljajić.

On je ponovio da je cilj da se poveća broj turista u Velikom Gradištu za 20 odsto odmah nakon što tvrđava bude završena.

Ambasador Tanžu Bilgić

VAŽNO I ZA TURSKU

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić rekao je da je važno to što se nastavlja izgradnja mostova saradnje između Srbije i Turske. On je naveo da je agencija TIKA važan činilac u tome jer finansira mnoge projekte u Srbiji, a ovo je jedan od najvećih.

- Ova tvrđava je posebno bitna za tursku istoriju i to je jedan od razloga zbog kojih je izabrana - rekao je Bilgić.

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track