Najnovije vesti

ALARMANTNI PODACI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE VRANJE: Đaci iz šest seoskih škola piju vodu punu fekalija
Foto: Shutterstock

Nose flaše od kuće

ALARMANTNI PODACI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE VRANJE: Đaci iz šest seoskih škola piju vodu punu fekalija

Srbija

VRANJE - Zavod za javno zdravlje u Vranju došao je do alarmantnih podataka na osnovu analiza o hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti vode za piće u seoskim školama i zdravstvenim ambulantama.

Prema rečima dr Aleksandra Stajića, pomoćnika gradonačelnika na osnovu naloga lokalne samouprave urađene su laboratorijska analize uzoraka vode za piće u vodovodnim mrežama osnovnih škola u Golemom Selu, Rataju, Tibuždu, Ristovcu, Moštanici i Bareliću.

„Uvrđeno je da higijenski ispravnu vodu piju samo đaci i nastavici u školama u Bareliću i Ristovcu. U ostalim školama u vodi su pronađene fekalne bakterije. U Golemom Selu, Rataju, Tibuždu i Moštanici situacija je alarmantna. Da deca i zaposleni u ovim školama sa početkom školske godine ne bi morali vodu za piće da donose u flašama od kuće, lokalna samouprava u Vranju je naložila svim školama da, 15. avgusta, pre početka školske godine, dostave Gradskoj upravi podatke o ispravnosti vode“, napominje dr Stajić. Stajić ističe da su škole u toku godine u obavezi da još najmanje tri puta ispituju ispravnost vode, jer je zdravlje dece na prvom mestu.

Alarmantna situacija je i u zdravstvenim stanicama u selima Moštanica i Tibužde koje imaju neispravnu vodu za piće. Otkriveno je da imaju bakterije fekalnog porekla.

Higijenski ispravnu vodu kako je utvrđeno laboratorijskom analizom imaju zdravstvene stanice u selima Barelić, Ristovac i Vlase, ističe pomoćnik gradonačelnika, dr Stajić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

(T.S./Foto Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...