POBEDILI MRAK: Konačno slavili u svom domu!
Foto: Kurir

SLAVLJE U PORODICI ĆIRIĆ

POBEDILI MRAK: Konačno slavili u svom domu!

Srbija -

Na Stefanov prvi rođendan Ćirićima isključena struja zbog dugova pa je mališan odlazio u komšiluk da gleda crtane filmove

Mali Stefan Ćirić iz Smederevske Palanke, koji je do pre samo dva meseca gladovao, živeo bez struje u neljudskim uslovima, a o gledanju crtanih filmova ili slatkišima nije mogao ni da sanja, zahvaljujući humanim ljudima i pisanju Kurira, pre dva dana proslavio je svoj četvrti rođendan uz duvanje svećice na torti, muziku, balone i pregršt poklona.

foto: Kurir

Naime, porodicu Ćirić zadesila je teška muka, jer Stefanov otac Zlatan već godinama ne prima platu u Fabrici šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci, a majka Danijela je nezaposlena. Međutim, zahvaljujući dobrim ljudima iz cele Srbije, ali i sveta, mali Stefan je svoj četvrti rođendan dočekao sa osmehom.

foto: Kurir

Stefan presrećan

- Došli su nam u goste ljudi iz familije, prijatelji i komšije, ali i naši dobrotvori. Stefan je ceo dan bio srećan, presrećan... Imali smo balone, duvao je svećice i uživao u torti. Kupili smo mu još neke stvarčice i slatkiše koje posebno voli, trčao je po dvorištu od sreće. Najviše se obradovao lopti sa srpskim grbom i dresu Srbije, koji mu je doneo Slavko Radojčić iz Pančeva. Slavka naša porodica pre nije ni poznavala, ali kada je video tekst u Kuriru, sažalio se nad našom sudbinom i mnogo nam pomogao. Sada mi je više od prijatelja, kao brat mi je - uzbuđeno priča tata Zlatan.

Ćirići su posebno radosni što su isplatili dugovanja za električnu energiju i što sada u skromnoj kući ponovo imaju struju.

foto: Kurir

Novi početak

- Svaki put kad vidim da sijalica svetli, obradujem se kao malo dete. Struju su nam isključili pre tri godine, baš za Stefanov prvi rođendan, tu nam gosti, slavlje a oni došli da seku struju, tako da mi je posebno drago što smo ovu proslavu dočekali sa svetlom. Ranije sam morao Stefana kod komšija da vodim da gleda crtane filmove, ustajali smo rano, a išli na počinak već oko šest-sedam uveče, čim padne mrak. Nadam se da je ovo novi početak - priča Ćirić i dodaje da će do kraja života biti zahvalan svim ljudima velikog srca koji su mu pomogli.

foto: Marina Lopičić

PROTEST SE NASTAVLJA Početkom sledeće nedelje dolaze u Beograd

RADNICI „GOŠE“ ISPRED VLADE

Radnici Fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, koji su u generalnom štrajku od marta jer nisu primili plate od 2014. godine, najavljuju proteste ispred Vlade Srbije za sledeći ponedeljak ili utorak.

- Zasad štrajkujemo u krugu fabrike, ali ako ne dođe do nekih pomaka, sledeće nedelje u ponedeljak ili utorak nastavićemo proteste ispred Vlade. Premijerka Ana Brnabić je rekla da je ugovoren sastanak sa Slovacima, ali i dalje nismo dobili nikakve informacije. I država snosi veliki deo krivice za težak položaj „Goše“ i nas radnika, jer je neverovatno da državni organi tako dugo tolerišu nezakonito ponašanje stranog vlasnika. Svi su obećavali pomoć, a nisu to ispunili - rekao je predsednik štrajkačkog odbora fabrike Milan Vujičić.

Prema njegovim rečima, radnici su direktoru ponudili da počnu da rade, ali samo ako dobiju garancije za tačan datum početka isplate dugovanja, međutim zasad su ostali bez odgovora. Radnici „Goše“ štrajkuju od 27. marta, a traže isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Kurir, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track