Zmije od 4 metra napadaju meštane Kuršumlije
Foto: KURIR

Panika

Zmije od 4 metra napadaju meštane Kuršumlije

Srbija -
Meštanin Kuršumlijske banje Dejan Jovanović (31) je zajedno sa suprugom išao u šumu da bere pečurke i, kako kaže, u blizini administrativne granice sa Kosovom naišli su na neobičnu zmiju "kakva nikada nije viđena u tim krajevima"

KURŠUMLIJA - U Kuršumlijskom kraju, po rečim građana i biologa, ima najezde zmija, a meštani Kuršumlijske banje primetili su neobične zmije ogromnih dimenzija u šumi i u samom centru banje.U Domu Zdravlja je rečeno da se gotovo svaki drugi dan javljaju pacijenti koje su ujele zmije.

Meštanin Kuršumlijske banje Dejan Jovanović (31) je zajedno sa suprugom išao u šumu da bere pečurke i, kako kaže, u blizini administrativne granice sa Kosovom naišli su na neobičnu zmiju "kakva nikada nije viđena u tim krajevima".

"Ugledao sam je ispred mene na par metara, podigla je glavu, a ja sam supruzi rekao da beži. Bila je debljine pivske flaše, duga oko 4 metara, tamno zelene boje sa belim tackicama i crvenim linijama. Glava joj je bila veličine i oblika moje ispružene šake", kaže Dejan.

Zmiju je videla i njegova supruga, a Dejan kaže da stariji meštani ne pamte da su ranije viđali takvu zmiju.U samom centru Kuršumlijske banje Dragica Vukićević (18) videla je zmiju koja je prelazila put. Kako kaže, bila je ispružena celom širinom - više od četiri metra.

"Bila je sive boje sa belim tačkicama, prelazila je preko puta. Glavu joj nisam videla jer je bila u travi, a rep je bio takođe u travi sa druge strane puta. Uplašila sam se i pobegla kući", kaže Dragica Vukićević.

Meštani kažu da je u samoj Kuršumlijskoj banji velika najezda zmija. Pored neobičnih zmija, gotovo na svakom koraku nailaze na šarke, poskoke i smukove.

Pre nekoliko dana šarka je ujela Bobana Ristića (21), koga su meštani u nesvesnom stanju prebacili do Doma zdravlja.

"Tu u samom centru banje smo tovarili drva na kamion. Šarka je izašla iz kamionske prikolice i dohvatila me je za rame i ujela. Za manje od pola sata sam se onesvestio. Zmija ovde ima kao nikada ranije, viđamo ih na svakom koraku. Ulaze u vozila, nama u kamion stalno ulaze", kaže Ristić.

Biolog Ruža Spalović rekla je da su velike zmije koje su viđene kod Kuršumlijske banje najverovatnije smukovi koji su zbog povoljnih klimatskih uslova dostigli enormne dimenzije.

"Pre svega u toj banji ima termalne vode, toplo je tlo, mikro-klima im odgovara, pa su se zmije namnožile i moguće je da su povoljni uslovi za život doprineli da dostignu enormne dužine. Pored toga, mali je broj stanovništva u tom kraju, pa nema ko da ih uznemirava ili uništava", rekla je Spalović.

Kako je navela, ukoliko je istina da su viđene zmije tolikih dimenzija, to je "veoma zanimljivo za nauku". Po njenim rečima, smukovi obično dostižu dužinu od oko dva metra.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Ljiljana Arsenijević kaže da je više pacijenata sa ujedima zmija nego prošle godine i da Dom zdravlja ima dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda.

"Seruma protiv zmijskog ujeda ima i u svim terenskim ambulantama. Ovo je tek početak leta, a gotovo svaki drugi dan imamo po jednog pacijenta sa ujedom zmije", kazala je Arsenijević i dodala da je najvećem riziku od ujeda zmija izloženo seosko stanovništvo.

Po podacima doma zdravlja, u proteklih 15 dana lekarsku pomoć je zatražilo sedmoro ljudi koje je ujela zmija, među njima i jedno dete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja