SVEČANOST: Vukov sabor biće u čast Filipa Višnjića
Foto: Tihomir Ilić

Loznica i Tršić spremni

SVEČANOST: Vukov sabor biće u čast Filipa Višnjića

Srbija -

Program 84. Vukovog sabora, najstarije kulturne manifestacije u Srbiji, počinje u ponedeljak u Loznici i traje do 17. septembra, kada će na saborištu u Tršiću biti održana završna svečanost.

Ovogodišnje sedmodnevno saborovanje biće u znaku obeležavanja sedam vekova manastira Tronoše, 230 godina od rođenja Vuka Karadžića i 250 godina od rođenja Filipa Višnjića.

Na otvaranju sabora u ponedeljak, od 20 sati, u Vukovom domu kulture govoriće ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević, a u umetničkom delu programa nastupiće glumac Ivan Bekjarev, dok će Bojana i Nikola Peković održati koncert.

U subotu, 16. septembra, manastir Tronoša posetiće patrijarh srpski Irinej i tada će biti održana patrijaršijska liturgija i pročitana gramata o kanonizaciji Prepodobnog Stefana Tronoškog.

Na dan završne svečanosti, 17. septembra, u Tršiću će predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriti Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“, a u podne počinje završna svečanost.

Na pozornici kraj Žeravije će povodom dva i po veka od rođenja Filipa Višnjića biti izvedena pozorišna predstava „Višnjić“, a nastupiće i oktet Nokturno. Saborski program završava se koncertom grupe Legende.

Kurir / T. I.

Foto: Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track