DO PRAVDE JOŠ DALEKO: Suđenje gradonačelniku Valjeva zbog smrti bebe na porođaju odloženo na neodređeno
Foto: Slađana Stevanović

optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi

DO PRAVDE JOŠ DALEKO: Suđenje gradonačelniku Valjeva zbog smrti bebe na porođaju odloženo na neodređeno

Srbija -

VALjEVO - Suđenje dr Slobodanu Gvozdenoviću, ginekologu ovdašnje Opšte bolnice i aktuelnom gradonačelniku Valjeva, zbog smrti bebe na porođaju, koje sa istragom traje više od deset godina, u sredu je u Osnovnom sudu odloženo na neodređeno vreme i nastavak glavnog pretresa biće naknadno zakazan. Na jučerašnjem suđenju trebalo je da budu saslušani članovi Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali se nisu pojavili.

foto: S.S.

Gvozdenović je optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi, da je odgovoran za smrt nerođene bebe Ivane i Saše Katić iz Kožuara kod Uba. Prema optužnici, u noći između 23. i 24. januara 2007. godine u tadašnjem Medicinskom centru, sada Opštoj bolnici Valjevo, nesavesno je postupao pri pružanju lekarske pomoći prilikom porođaja Ivane Katić, zbog čega je nastupila smrt ploda.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Valjevu, donetom 30. aprila 2015. godine, Gvozdenović je oslobođen odgovornosti. Apelacioni sud u Beogradu tu presudu je ukunuo oktobra iste godine i naložio novo suđenje.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Tokom postupka, za sud je bio merodavan nalaz Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, da je tokom porođaja došlo do patnje ploda i usporenja rada srca. Zbog toga je porođaj trebalo obaviti carskim rezom kada je to uočeno, a ne pet sati kasnije, kako je učinjeno.

Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, međutim, od kog je Osnovni sud tražio novo veštačenje, konstatovao je da je uzrok smrti bebe bila upala pluća i da čak i ranije obavljen porođaj ne bi novorođenče spasao smrti.

Obducent MUP Srbije, dr Ljubiša Božić, na suđenju u julu ostao je pri svojim nalazima, koji se potpuno podudaraju sa mišljenjem Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Božić je u zapisniku sa obdukcije

pre 10 godina naveo da je smrt bebe nastupila zbog udisanja plodove vode.

(Kurir.rs/Večernje novosti, B. Puzović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track