NAĐENO REŠENJE ZA NAJMLAĐE MIGRANTE: Osnovci nastavu pohađaju u Prihvatnom centru, predškolci povremeno u vrtić „Maslačak“
Foto: Saša Urošev

KDO KIKINDE

NAĐENO REŠENJE ZA NAJMLAĐE MIGRANTE: Osnovci nastavu pohađaju u Prihvatnom centru, predškolci povremeno u vrtić „Maslačak“

Srbija -

Deca migranata iz Prihvatnog centra kod Kikinde nastavu prate u renoviranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog preduzeća “29. novembar”. Prvobitno se razmatrala mogućnost da 36 osnovaca prilagođenu nastavu prate u jednoj od četiri gradske osnovne škole, ili u OŠ “Bratstvo-jedinstvo” u Banatskoj Topoli, selu koje je nekoliko kilometara udaljeno od Prihvatnog centra:

“Resorno ministarstvo i Školska uprava odlučili su da se nastava ipak obavlja u Prihvatnom centru. Verovatno su se vodili činjenicom da je vreme zadržavanja korisnika kratko. Isti slučaj je i u Somboru. Nije, naravno, reč o klasičnoj nastavi. U pitanju je inkluzivni program. Ova deca su izbegla iz ratom zahvaćenih područja, pa elementarno nisu pismena ni na svom maternjem jeziku”- izjavio je Ivan Georginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

foto: Saša Urošev

U Prihvatnom centru trenutno se nalazi 91 korisnik do 18 godina. Sedmoro predškolaca povremeno će dolaziti u vrtić “Maslačak” da se igraju sa mališanima iz Bašaida. Ovaj seoski vrtić kod Kikinde su obnovili Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Program UN za razvoj UNDP. Za rekonstrukciju vrtića uloženo je ukupno 39.935 dolara, a dodatnih 5.000 dolara opredila je lokalna samouprava:

“Mi se već duži niz godina bavimo manje lepim stvarima. Stalnom borbom za stambenim zbrinjavanjem, ekonomskim osnaživanjem, nabavkom lekova i ogreva. Kikinda se pokazala kao tolerantna sredina sa puno razumevanja za migrante . Trudili smo da, uz pomoć naših partnera, uradimo ovako jednu lepu stvar. U Prihvatnom centru trenutno se nalazi 178 migranata. Treba naglasiti da je to klasičan tranzitni centar. Uglavnom su to porodice iz Avganistana, Pakistana, a manjim delom iz Iraka”- rekao je Georginov.

Lakše će se socijalizovati

“Primili smo migrante, a tim ljudima i njihoj deci obezbedili pristojne uslove za boravak u našoj sredini. Uverena sam da će u ovom prostoru naši vaspitači, svojom pedagoško strukom, pružiti deci druge kulture i nacije da se što lakše socijalizuju”- rekla je Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika Kikinde.

Deca ne znaju za razlike

"Već je kliše da se kaže da su deca u čitavom svetu jednaka. Oni ne prave nikakvu razliku. Među decom ne postoji razlika u naciji, rasi ili veri”-izjavio je Džefri Skarin, zvaničnik USAID. On je naglasio da gradovima i opštinama pomažu da unaprede svoje usluge i infrastrukturu, u korist domaćeg stanovništva i migranata.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja