NIŠLIJKA VESELA (32) DOSPELA DO AMERIČKE NASE: Kupila ih fenomenalnom idejom koja može da promeni svet!
Foto: Južne vesti/V.T.

NIŠLIJKA VESELA (32) DOSPELA DO AMERIČKE NASE: Kupila ih fenomenalnom idejom koja može da promeni svet!

Srbija -

NIŠ - Sa idejom pošumljavanja Sahare, što je bila tema i njenog doktorskog rada na Tehničkom univerzitetu u Beču, 32-godišnja Nišlijka Vesela Tanasković je dospela u istraživački centar NASA, koji se nalazi u Kaliforniji.

Radi, kako kaže, sa eminentnim stručnjacima koji svojim projektima žele da promene živote ljudi na bolje, a nada se da će njena priča inspirisati mlade u Nišu da se više bave naukom, pišu Južne vesti.

foto: AP

Tanaskovićeva je nakon završene osnovne škole i Gimnazije “Svetozar Marković” u rodnom gradu, nastavila školovanje na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, gde je završila arhitekturu. Potom je nastavila da uči na Tehničkom univerzitetu u Beču, gde se opredelila za urbano planiranje.

- Tema mog doktorskog rada je “Pošumljavanje Sahare - koristeći samoodržive transportne sisteme lakih cevovoda”. Ideja o pošumljavanju Sahare je potekla od mog tate. Po povratku iz Egipta bio je fasciniran Nilom i Asvanom i naravno mogućnošću da se svo nagomilano blato koristi u dobre svrhe - pojašnjava Tanaskovićeva.

foto: Južne vesti/V.T.

Doktorske studije je upisala upravo sa namerom da istraži koje su mogućnosti pošumljavanja Sahare, kaže, i to preko veštačkih jezera i blata koje je nagomilano u njima. Kada je počela da istražuje ovu temu, dodaje, ispostavilo se da je to veliki problem o kome se malo govori.

Nekih 42 odsto svetskih rezervi pijaće vode u ovakvim rezervoarima ugroženo je do 2050. godine. Dakle, bez uzimanja u obzir klimatskih promena kao i globalnog zagrevanja, koje još više ugrožava naše slatkovodne rezerve, mi smo u problemu - pojašnjava Tanasković.

foto: AP

Da bi došla do NASA, morala je da ide korak po korak. Jedan od prvih je zakoračila prošle godine u Istanbulu, na “Eurosoil” kongresu o zemljištu, koji je drugi po značaju i veličini, kako kaže Vesela, a tamo je predstavila svoju ideju o "zelenoj Sahari". Stekla je mnoga priznanja, dodaje, ali i dobila podršku vodećih svetskih naučnika.

Nišlijku je upravo ideja na koju je podstakao otac odvela do NASA Ames - vodećeg istraživačkog centra u Sjedinjenim Američkim Državama, a verovatno i u svetu. Tamo postoje dugogodišnji programi koji podržavaju ideju i koncept razvoja biznisa kroz naučne projekte, kaže, koji podstiču rast lokalne ekonomije.

Veliku podršku Vesela je, kaže, imala od porodice i prijatelja, a sestra joj je i partner u biznisu. Sve što je dosad postigla, dodaje, ne bi mogla bez podrške onih koji su, bez obzira na vremensku i kilometarsku razliku, bili tu za nju. Njena želja je da svojim primerom motiviše decu u Nišu, a posebno devojčice, da se više bave naukom.

(Kurir.rs/Južne vesti/J. Adamović/Foto: Južne vesti/V.T.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Nova godina pre roka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja