ŠAPČANI GLASAJU 3. DECEMBRA: Sami odlučuju kako da potroše novac od poreza!
Foto: Marina Lopičić

Gradska odluka

ŠAPČANI GLASAJU 3. DECEMBRA: Sami odlučuju kako da potroše novac od poreza!

Srbija -

BEOGRAD - Grad Šabac doneo je odluku da omogući građanima seoskih i prigradskih mesnih zajednica da glasaju kako će biti potrošen novac iz budžeta njihove mesne zajednice i da predlažu projekte za koje smatraju da će život u njihovom mestu učiniti boljim, istakli su danas čelnici Grada Šapca na konferenciji u Beogradu.

Skupština grada Šapca je 2015. godine donela odluku da sav novac koji se prikupi od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama vrati nazad u selo, na račune mesnih zajednica.

Kako je obrazloženo, ta odluka je podrazumevala da saveti mesnih zajednica, kao legitimni predstavnici građana, imaju mogućnost da investiraju novac onako kako sami procene da treba.

Ove godine Šabac je otišao korak dalje pa je novom odlukom Skupštine omogućeno svim građanima seoskih i prigradskih mesnih zajednica, ne samo članovima saveta mesnih zajednica, da se glasanjem izjasne na koji način će biti potrošen novac, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i ocenio da je to jedinstvena odluka u istoriji srpske politike.

Glasanje će biti trećeg decembra, najavio je i dodao da će tada u 24 od 50 šabačkih sela građani na najneposredniji način moći da glasaju o tome šta je za njih najvažnije i šta je to na šta novac koji su uplatili u toku godine može da se potroši.

Zelenović je istakao da svi mogu da glasaju, ali da predlažu ideje i projekte mogu samo oni koji su platili porez.

Na konferenciji je rečeno da su rekonstrukcija Doma kulture, izgradnja seoskih puteva, uređenje groblja, obnova crkve, škole, ambulante neki od predloga za bolji život u šabačkim selima, a ono što građani izaberu u decembru, na proleće će u njihovim mestima biti urađeno.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track