ROŠTILJANJE BEZ OKRETANJA: Mladić iz Bele Palanke napravio roštilj koji se sam vrti
Foto: Južne Vesti, S.Adamović

INOVATIVNO

ROŠTILJANJE BEZ OKRETANJA: Mladić iz Bele Palanke napravio roštilj koji se sam vrti

Srbija -

Skara u kojoj meso ne treba da se okreće, već se ono samo “vrti” i samim tim ravnomerno i brže peče, novi je izum Miloša Marinkovića iz Bele Palanke.

Na ideju da napravi skaru u formi žiroskopa je, kako kaže, došao gledajući zanimljive sprave koje postoje na internetu.

Potom je gledao kako funkcioniše žiroskop i njegovo kretanje i tako mu je “palo na pamet” da ugradi skaru u njegov središnji deo i olakša pečenje mesa svim roštiljdžijama.

- Bilo mi je potrebno negde oko 7 dana da izradim skaru, najviše zbog toga što sam morao da debalanisiram žiroskop, što je bilo najteže, da bi središnji deo mogao nepravilno da se okreće - pojašnjava Marinković.

Njegov izum sigurno će olakšati roštiljanje, jer je potrebno da se meso samo ubaci u skaru i pusti da se okretanjem ispeče. Nema ručnog okretanja mesa i ravnomerno se peče sa svih strana.

Gril kobasice, pileće meso, pljeskavice, šnicle - sve može jednostavnijie i za nijansu brže da se napravi u njegovoj jedinstvenoj skari.

Žiroskop pokreće DC motor od 12V koji ima lančanike u sebi i tačno proračunat broj obrtaja koji omogućava rad skare. Materijal za izradu jeste skup, posebno što je središnji deo izrađen od prohroma - navodi Marinković.

Belopalančanin kaže da na našem tržištu ne postoji ovakva skara, a on razmišlja da svoju počne da prodaje. Već ima onih kojima je zanimljiva i koji bi da je isprobaju na narednom roštiljanju.

foto: Južne Vesti, S.Adamović

Motocikl za zimu i "čoper bicikl" - prethodni Marinkovićevi izumi

Početkom 2015. godine Belopalančanin je napravio "tomos" - motocikl koji može da se vozi po snegu i vozi bez klizanja, a ima skiju napred i točak pozadi.

Bilo mu je potrebno, kako je rekao, jedno popodne da napravi motocikl za zimu, a pošto nikada ranije nije video ništa slično, kao inspiracija su mu poslužile motorne sanke.

foto: Južne Vesti, S.Adamović

Potom je u proleće iste godine napravio bicikl, u svetu poznat kao čoper.

Kupovao je deo po deo i čak 4 meseca sklapao "bajk" koji ima 6 brzina i lak je

za vožnju.

Slični u svetu koštaju od 5.000 do 20.000 evra, a njega je sve koštalo manje od 300 evra.

(Kurir.rs/Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track