(KURIR TV) U MRAKU SU SAHRANILI OCA, U MRAKU NASTAVLJAJU DA ŽIVE I DA SE BORE: Priča o porodici iz Valjeva koja slama srce!
Foto: Kurir/S.S.

dve godine žive bez struje

(KURIR TV) U MRAKU SU SAHRANILI OCA, U MRAKU NASTAVLJAJU DA ŽIVE I DA SE BORE: Priča o porodici iz Valjeva koja slama srce!

Srbija -

VALJEVO- Porodica Milana Kojića (49), koga je ubio brzi voz na barskoj pruzi u Popučkama, već dve godine živi bez struje! U mraku su ostali njegova supruga Nanet sa Filipina i troje maloletne dece. Izgubili su jedinog hranitelja porodice, tako da je četvoro Kojića sada ostalo da živi bez ikakvih prihoda u neuslovnoj nezavršenoj kući od oko 50-ak kvadrata.

foto: Kurir/S.S.

Život u mraku za troje dece nastradalog Kojića nije nepoznanica. Zbog duga im je još pre dve godine isključena struja, tako da deca, često, pod svećom rade domaće zadatke. Pored svih nedaća najstariji Luka (14), koji je učenik osmog razreda škole u valjevskom selu Popučke, je dete za primer i odličan đak.

"Ne žalim se ni na šta i ništa mi nije teško. Život bi nam najviše olakšalo to kada bi ponovo dobili struju i kada bi imali samo još jednu malu sobu. Trenutno starija sestra i ja delimo jednu malu sobu na spratu. U njoj je hladno, ali pokrijemo se dobro i izdržimo nekako. Što se tiče učenja, trudim se da uglavnom učim preko dana, a ponekad se dešavalo da upalim sveću i radim domaće zadatke", kaže ovaj dečak, koji je, zbog čestog odsustva oca, koji je išao u nadnicu do pogibije, preuzeo ulogu „glave porodice“ i starao se o majci, koja slabo govori srpski, kao i o mlađim sestrama.

Pored odličnog uspeha, ovaj dečak je talentovani fudbaler valjevske „Budućnosti“. Kako kaže, pored ljubavi prema sportu, želja mu je da upiše Medicinsku školu i da postane fizioterapet.

Životni put je njegovu majku Nanet doveo u Srbiju nekoliko dana pred početak bombardovanja 1999. godine. Nastradalog Milana je upoznala na Kipru, gde su oboje radili.

Ljubav ju je dovela u Srbiju, o kojoj ništa nije znala. U braku sa Milanom dobila je troje dece, međutim još nema rešeno pitanje boravka u Srbiji i u stalnom je strahu da će odavde biti proterana, jer zbog nemaštine, od 2012. godine nisu produžavali njen boravak u Srbiji, pošto novca za plaćanje administrativne takse nisu imali. Novi šok je usledio kada je ostala bez muža, u tuđoj zemlji, bez stalnih papira.

UKOLIKO ŽELITE DA POMOGNETE PORODICI KOJIĆ MOŽETE IH KONTAKTIRATI NA BROJ TELEFONA 066/414-390

"Teško je, jer sam u stalnom strahu da me ne proteraju i da ne ostanem bez dece. Oni su mi sad sve što imam u životu i boriću se za njih do poslednjeg daha. Teško živomo, ali se ne žalim. Snalazim se kako znam i umem, jer nije lako živeti bez struje. Kuvam na šporetu na drva, kada je hladno, lakše je, jer hranu iznesem na teresu, ali kada je toplo, tada je baš teško. Deca se kupaju tako što zagrejem vodu na šporetu, pa onda nosim u kupatilo. Veš perem na ruke, jer drugačije ne može, pošto nema struje", kaže Nanet.

foto: Kurir/S.S.

U prizemlju kuće nalazi se samo jedna soba, mala kuhinja koja je neomalterisana i kupatilo. Strme stepenice neomalterisanog hodnika vode na sprat do dečje sobe, koja jedva ima 10-ak kvadrata. Troje dece Kojića, najstariji Luka (14), Elizabeta (11), koja je učenica šestog razreda i najmlađa Jovana (6), koja je predškolac, već godinama nema zdravstvenu knjižicu.

Pomoć u rešavanju administrativnih problema obećala je lokalna samouprava u Valjevu, čiji su predstavnici primili članove porodice nastradalog Kojića, koji iz prvog braka ima dvoje odrasle dece.

Kako je saopšteno, biće rešeno pitanje zdravstvenih knjižica za decu, porodica će dobiti jednokratnu novčanu pomoć, a valjevskoj Elektrodistribuciji su poslali dopis, sa namerom da se pronađe rešenje, kako bi Kojićima ponovo bila uključena struja.

foto: Kurir/S.S.

Komšije Kojića su apelovale na dve ljude dobre volje da pomognu ovoj porodici, u kojoj je Milan jedini radio i to sezonski, bez stalnog posla.

"Milan je ranije radio u fabrici nameštaja ’Stefil’, ali je firma propala, tako da je posle toga radio privatno. Bio je vrhunski majstor za postavljanje prirodnog kamena, ali to je bio sezonski posao. Borio se da zaradi dinar da bi prehranio porodicu, a sada su njegova deca i žena ostali i bez to malo para. Zato molimo sve koji mogu da pomognu, zbog ovo troje dečice, koja su i pored svih nedaća koje su ih snalazile, dobra, vredna i vaspitana. Nečije malo za ovu porodicu znači mnogo, jer njima je svaka pomoć dragocena, pošto su ostali bez hranitelja porodice", kažu komšije Kojića.

Milan Kojić, zajedno sa kolegom Velimirom Đedovićem, nastradao je u ponedeljak na barskoj pruzi, kada ih je usmrtio brzi voz u Popučkama. Na tom pružnom prelazu za 13 godina nastradalo je čak sedam osoba!

BROJ TELEFONA NA KOJI SE MOGU JAVITI SVI KOJI ŽELE DA POMOGNU PORODICI KOJIĆ JE 066/414-390

(Kurir.rs/Slađana Stevanović/Foto: S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja