SUSPENDUJU ŠTRAJK DA BI SE REŠILE SVE GROBLJANSKE AFERE: Niški grobari oročili rad na dva meseca
Foto: Printscreen N1

problemi još ni blizu rešenja

SUSPENDUJU ŠTRAJK DA BI SE REŠILE SVE GROBLJANSKE AFERE: Niški grobari oročili rad na dva meseca

Srbija -

Radnici niškog pogrebnog preduzeća "Gorica" posle 40 dana prekidaju štrajk, odnosno, suspenduju ga na dva meseca. To je rok dogovoren sa predstavnicima tog grada da se dugovanja radnicima izmire i reše nagomilani problemi ovog javnog preduzeća.

Predstavnici grada i sindikata razgovarali su i o tome da li se socijalno ugroženi u Nišu zaista sahranjuju u drvenim sanducima, ili bez sanduka, iako grad plaća sahranu i dostojanstven ukop.

Dok se u javnosti nagađa šta se još krije u izveštaju o poslovanju niškog pogrebnog preduzeća, o toj temi iza zatvorenih vrata više od jednog sata razgovaralii su predstavnici grada i sindikata ASNS, a nakon sastanka rekli da su se složili.

foto: Printscreen N1

"Ovde je bitno to što smo sve dogovoreno oročili. Znači - nije bila priča radi priče, nego je oročeno", rekla je Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Oročeno je na dva meseca. Grad će izmirivati tekuća potraživanja prema Gorici, do kraja januara i sva dugovanja radnicima, nabaviti novu opremu, rešiti problem manjka radnika na ukopima, zbog koga se u Nišu na sahranjivanje čeka od pet do osam dana.

Da se zloupotrebe ispitaju, interes je, kažu učesnici sastanka, i sindikata i grada.

"Ono što jeste činjenica je da je gradonačelnik apsolutno spreman da se ova situacija istera na čistac i da svi koji imaju odgovornost budu procesuirani i odgovorni", kaže Ranka Savić.

Taj stav nismo mogli da čujemo od samog gradonačelnika, jer se pred medijima nije pojavio nakon sastanka.

Izveštaj radne grupe dobio je u julu prošle godine, policiji je prosleđen 13. septembra, u međuvremenu se u javnosti čulo, pa i za skupštinskom govornicom, da zbog "Gorice" gradonačelniku prete.

foto: Južne vesti/R.R.

Igor Vojinović, član Gradskog veća i nove radne grupe, kaže da njemu lično ne prete, a gradonačelniku... "To ćete morati da pitate njega".

Ni danas nismo imali prilike. Ni danas nije bilo prilike da se odgovori potraže od onih koji su najodgorovniji za poslovanje preduzeća.

Menadžment je, inače, godinama iz redova koalicionog partnera SNS u Nišu – SPS-a.

Otvoreno je i pitanje da li će aktuelni direktor "Gorice" Igor Novaković i ostati na funkciji. Danas nije bio na sastanku.

"Nismo zadovoljni radom menadžmenta "Gorice" i dalja budućnost "Gorice", odnosno naš odnos prema menadžmentu, će kroz izveštaj nove radne grupe biti potpuno definisan", naveo je Vojinović.

Postoji li i krivična odgovornost? Tim pitanjem trebalo bi da se bave policija i tužilaštvo. Učesnici sastanka najavlju da će, kako kažu, pritiskati policiju i ministra Stefanovića za odgovor da li je šest meseci nakon što su izveštaj dobili istraga uopšte počela i ima li pomaka.

"I da ne bude po našem starom običaju tresla se gora, rodio se miš", zaključuje Ranka Savić.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track