VRANJE: Spomenik Bakiji Bakiću dobija deo trube koji nedostaje
Foto: Tatjana Stamenković

popravka oštećenja

VRANJE: Spomenik Bakiji Bakiću dobija deo trube koji nedostaje

Srbija -

Deo trube koji nedostaje na spomeniku Bakiji Bakiću u Gornjoj Čaršiji u Vranju biće urađen za desetak dana.

To je potvrdio Miroljub Stojčić, član Glavnog odbora SPS koji se nalazi na čelu Komisije za spomenike, nazive ulica i zaštitu kulturnog nasleđa grada.

„Sve smo završili. Autor spomenika Stanimir Pavlović uredio je deo trube koji nedostaje i on se nalazi u radionici majstora koji treba da ga montira. Čekaju se posebni vremenski uslovi da se taj deo namesti i mogu da obećam da će taj posao biti završen za desetak dana. Taj deo koji je slučajno bio oštećen, u bezazlenoj dečjoj igri, umetnik je uradio bez naknade“, rekao je Stojčić.

Do oštećenja spomenika trubaču Bakiji Bakiću, koji se nalazi u naselju Gornja Čaršija u Vranju, došlo je krajem novembra prošle godine tako što je jedno dete spomenik nenamerno udarilo loptom, zbog čega je otpao veći deo trube, saopštila je tada vranjska policija.

foto: Tatjana Stamenković

Ustanovljeno je da je do incidenta došlo slučajno, dok su se deca igrala loptom ispred spomenika, kada je nakon jačeg udarca lopta pogodila deo spomenika na mestu na kome je rađeno spajanje delova od kojih je spomenik sastavljen. Spomenik Bakiji Bakiću podignut je 2006. na dan smrti velikog trubača 16.oktobra. Odluka je bila da se on postavi u Gornjoj Čaršiji odakle Bakija i potiče.

Vranje će prema Stojčićevim rečima dobiti i spomen bistu Stane Avramović Karaminge, poznate pesmopojke. Karaminga je i na mlađa pokolenja prenosila stare vranjske pesme, poput „Dimitrije sine Mitre“, koja je nastala pre skoro jednog veka, 1919. godine. „Isti autor uradio je i bistu Stane Avramović Karminge.

Umetnik je završio svoj deo posla, a sredstva u iznosu od 200.000 dinara su većim delom obezbeđena od donacija, a ako zatreba, zatražićemo pomoć od Grada Vranja“, saopštio je Stojčić. Stojčić očekuje da narednih meseci bude regulisano plaćanje umetniku za urađeni rad.

„Još uvek nije određena lokacija. Obratićemo se Skupštini grada za lokacije, tako da će Vranje u toku ove godine možda dobiti još jedno spomen obeležje vezano za izvornu narodnu pesmu. Na taj način ćemo se odužiti ovoj čuvenoj Vranjanki, jednoj od autora i promotera vranjske pesme koju je UNESKO uvrstio u svetsku nematerijalnu baštinu, istakao je Stojčić.

Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: T. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track