NEZAPAMĆENA OLUJA UNIŠTILA NJIVE I MALINJAKE U UŽIČKOM KRAJU! MEŠTANI OČAJNI: Sve je sabijeno u crnu zemlju, ništa nam nije ostalo! (FOTO)
Foto: Zoran Šaponjić

APOKALIPSA UŽIVO

NEZAPAMĆENA OLUJA UNIŠTILA NJIVE I MALINJAKE U UŽIČKOM KRAJU! MEŠTANI OČAJNI: Sve je sabijeno u crnu zemlju, ništa nam nije ostalo! (FOTO)

Srbija -

UŽICE – Ogromna olujna super ćelija koja se u sredu malo iza podneva formirala iznad sela Drijetanj i Kriva Reka kod Užica a onda lagano krenula preko grada, Buara, Lunovog Sela i dalje ka Požegi, Kosjeriću, Ježevici, napravila je pravi haos na svom putu, uništila letinu na hiljadama i hiljadama hektara!

foto: Zoran Šaponjić

Lena Milić (70) iz Lunovog Sela kroz suze juče je gledala svoju uništenu letinu, njive u kojima je do prekjuče bio pasulj, luk, kukuruz, krompir... Ništa nije ostalo...

"Sve je sabijeno u crnu zemlju! Samo je dunuo vetar, onda naišao oblak, spustila se tama, smračilo se u podne, a onda je usuo grad... Sve nam je uništeno od letine što smo imali", pričala je Lena.

foto: Zoran Šaponjić

Stabljike kukuruza koje su do prekjuče u podne bile skoro do pojasa isprebijane su zrnima grada veličine oraha, sabijene u zemlju, na šljivicima okolo izubijani su plodovi.

"Teško da će se šta od ovoga oporaviti. Od velike njive krompira koji je bio očima da ga ištetiš, nije ostalo ništa. Led se do jutros nije otopio. Pasulj ubijen, šargarepa, tikvice, paprika, sve što smo imali u vrtu. Grad je neprekidno padao skoro 45 minuta", kažu Svetislav Maksić (80) i njegova supruga Drinka (67) iz Lunovog sela.

foto: Zoran Šaponjić

Strelci dali sve do sebe, neke stanice ostale bez raketa

"Protivgradna zaštita je u sredu tokom nevremana dala sve od sebe. Dejstvovali su čitavog dana, ovo im je 12 dejstvo tokom ove godine. Neke protivgradne stanice juče su ostale bez raketa, jer su ono raketa što su imali potrošili tokom jučerašnjih dejstava. Sad nam je uz utvrđivanje štete i pomoć ljudima koji su pretrpeli velike štete, jedan od glavnih prioriteta nabavka raketa jer se i u narednom periodu očekuje loše vreme", kaže Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga.

Minsitar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da su u sredu, tokom nevremena u Srbiji ispaljene 1.164 protivgradne rakete. Po njegovim rečima, država je ove godine obezbedila više nego dovoljno protivgradnih raketa, oko 14.000 a na legeru je trenutno još oko 6.000.

Stradali su i malinjaci u Lunovom Selu, desetine hektara, rodne grane su pokidane sa stabala, plodovi koji su ostali su izubijani, nisu više za branje.

"Računao sam da ću ubrati još barem 2,5 tone malina, sad više nije ostalo ništa. Kad je krenula oluja samo sam stigao da sa zemlje podignem unuka, da mu preko glave bacim ćebe... Kroz malinjak, bilo je leda i vode do kolena, jedva smo stigli do kola da se zaštitimo", priča Obrad Marković iz Lunovog Sela.

foto: Zoran Šaponjić

U samom Užicu poplavljeno je nekoliko lokala, jednoj od ulica u donjoj zoni grada vode je bilo skoro do krova vozila. Na nekim kućama stradali su krovovi od grada, po selima voda je raznela zemljane puteve.

Za nepunih sat vremena palo je 30 litara vode po kvadratu. Slivnici na gradskim ulicama nisu mogli da prihvate toliku količinu vode pa je došlo do izlivanja, ulicama su tekle prave bujice. Juče su po selima krenule komisije koje će raditi na proceni štete.

foto: Zoran Šaponjić

"Najviše su stradali Priboj, Užice, Požega gde je u 17 sela proglašena vanvredna situacija. U pribojskom kraju najviše su stradali Mažići gde je uništeno 80 posto letine, a naročito je stradala malina", kaže Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga.

"U Velikoj i Maloj Ježevici šteta je sto posto. Od malina u rodu, u vrtovima, ostala je samo trska, Livade izgledaju kao da su pokošene. Stradali su seoski putevi, grad velikičine od lešnika do krpunijeg oraha padao je možda i 20 minuta, ni najstariji meštani ne pamte takvu oluju", kaže Vladeta Marković iz Ježevice.

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Z.Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja