Ostvarićemo san mnogih generacija Valjevaca
Foto: Vladimir Šporčić

Prvi čovek Valjeva o razvoju grada na čijem je čelu

Ostvarićemo san mnogih generacija Valjevaca

Srbija -

Ključni projekti su gradnja puta M4, koji će povezati Valjevo s Koridoroom, kao i završetak brane "Stubo-Rovni", kaže gradonačelnik Slobodan Gvozdenović

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović za Kurir govori o pokretanju nekoliko veoma važnih infrastrukturnih projekata koji su prekretnica u razvoju grada!

foto: Vladimir Šporčić

Ističe da su ključni projekti gradnja puta M4, koji povezuje Valjevo s Koridorom, kao i završetak brane "Stubo-Rovni", a da su kreditna zaduženja grada svega 1,2 odsto.

- Vlada i ministarstvo na čijem je čelu ministarka Mihajlović odobrili su sredstva u visini 230 miliona dinara za projekat samog puta, odnosno saobraćajnice duge 17,2 kilometra. I sam predsednik Vučić je potvrdio da ćemo do kraja godine imati izvođački projekat za put M4. Kada bude gotova, ova deonica biće ključna saobraćajnica pomoću koje će se brže stizati do Beograda. Tada će se ostvariti san mnogih generacija Valjevaca, pre svega studenata, da za 45-50 minuta stignu novom saobraćajnicom Koridora 11, ali će isto tako biti i brža komunikacija sa ostalim delovima zemlje kojima je ta saobraćajnica namenjena za more - naglasio je Gvozdenović i dodao:

foto: Vladimir Šporčić

- Tu je i brana 'Stubo-Rovni", projekat započet pre 30 godina. To je regionalni hidrosistem koji faktički treba da snabdeva vodom sve delove nizvodno od sliva Kolubare, odnosno opštine Mionica, Lajkovac, Lazarevac, Ub i Ljig, a nadamo se da će se priključiti Koceljeva. Veoma je bitno da je ministarka Zorana Mihajlović održala obećanje, a iz srpskog budžeta izdvojeno je deset miliona dinara za projektovanje cevovoda od Oštrikovaca (selo nadomak Lajkovca) do opština koje sam naveo, pre svega Lajkovca i Lazarevca. Jedan krak će se odvojiti ka Mionici i potrebno je da Kancelarija za javna ulaganja odobri sredstva od milion i po evra - uverava Gvozdenović i naglašava da kada sve bude završeno ovaj region neće više imati problem da vodosnabdevanjem.

- Sama brana odigrala je značajnu ulogu tokom poplava 2014, praktično je spasla Valjevo sudbine Obrenovca. Prošle godine smo iz sopstvenih sredstava bez dinara zaduženja kupili 20 hektara industrijske zone odmah do industrijske zone "Stefi", gde su neke prethodne garniture na vlasti uzele iz kredita i faktički jednu industrijsku zonu naslonili na drugu. To smo platili 194 miliona dinara i veoma smo zadovoljni. Iz EU smo dobili novac za regulaciju samog toka reke Kolubare, od pivare, odnosno mesta gde se reke Jablanica i Omnica ulivaju i prave Kolubaru u dužini od nekih četiri do pet kilometara. Izdvojena su 4,2 miliona evra, dosta je posla već urađeno, u šta se uverila i premijerka Ana Brnabić prilikom posete Valjevu. Jedan deo sredstava došao je iz japanske donacije u visini od milion evra, a drugi deo sredstava ide preko Evropske unije - zaključio je prvi čovek Valjeva.

foto: Vladimir Šporčić

Promo tekst - Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track