Najnovije vesti

AMERIKANKA ODUŠEVLJENA SRBIJOM! OVAJ GRAD NAZVALA JE SRPSKIM SAN FRANCISKOM: Da li je ovo Norveška, Švajcarska? Ovo je Srbija! (FOTO)
Foto: Printscreen

NIJE OSTALA RAVNODUŠNA

AMERIKANKA ODUŠEVLJENA SRBIJOM! OVAJ GRAD NAZVALA JE SRPSKIM SAN FRANCISKOM: Da li je ovo Norveška, Švajcarska? Ovo je Srbija! (FOTO)

Srbija

Blogerka koja se predstavlja kao Amerikanka koja je zaljubljena u Balkan ovog puta nije mogla da ostane ravnodušna na grad koji leži na Đetinji!

 

"Ako se pitate zašto sam nazvala ovaj video "San Francisko Srbije" ovo je razlog: sve ulice su vrlo strme" - počela je svj sniamk Nvando.

 

Prošetala se gradom, oduševljena glavnim trgom, "brutalnom" arhitekturom hotela Jugoslavija, mnogobrojnim venčanjima.

 

 

"Zabavna činjenica je da Tito i ja delimo isti dan rođenja. Uverena da sam bila Tito u prethodnom životu i da sam njegova reinkarnacija. Možda sam zato opsednuta Balkanom", kaže ona.

 

Kako je navela, ostala je zatečena tvrđavom, odnosno Starim gradom, koji je simbol ovog grada u Zapadnoj Srbiji.

 

"Ovo mesto je nestvarno. Ne pamtim odtkad sam bila na ovako dobroj tvrđavi, a pritom je besplatna, za razliku od mnogih drugih na kojim sam platila ulaz, "zaključila je.

 

Inače, u pitanju je inače srednjovekovna tvrđava podignuta najverovatnije u drugoj polovini XIV veka da bi štitila Užice i karavanski put koji je dolinom Đetinje povezivao Moravsku dolinu sa Bosnom, Hercegovinom i obalom Jadranskog mora, prvenstveno Dubrovačkom republikom.

 

foto: Youtube Printscreen

 

Novembra 1373. godine udružene snage kneza Lazara i bana Tvrtka potpomognute odredima kralja Mađarske Lajoša I opsele su u Starom gradu velikog župana Nikolu Altomanovića. Posle kraće opsade, uz pomoć topova i opsadnih sprava, Nikola se predao i tu je po naredbi Stefana Musića (uz Lazarevu prećutnu saglasnost) oslepljen, a njegove zemlje su među sobom razdelili pobednici.

 

Tvrđava je konačno napuštena krajem 1862. godine sa još 6 drugih kada ju je prema sporazumu sa knezom Mihailom napustila osmanlijska vojna posada, posle čega je, shodno odredbama tog ugovora, krajem zime 1863. godine dignuta u vazduh i onesposobljena za dalju vojnu upotrebu.

 

Danas su od tvrđave ostali delovi bedema, kula i zgrada u visini od oko jedan metar. Sa vrha se pruža pogled na plažu i skoro čitavo Užice, pa je zbog toga prava turistička atrakcija ovog kraja.

 

(Kurir.rs)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...