Četvoro radnika Šumadije štrajkuje glađu
Foto: Dado Đilas

Traže isplatu

Četvoro radnika Šumadije štrajkuje glađu

Srbija -
Primili prošle sedmice po 6.000 dinara, a duguje im se još pet i po zarada

KRAGUJEVAC - Četvorica radnika sa invaliditetom u preduzeću Šumadija u restrukturiranju u Kragujevcu započeli su danas štrajk glađu zbog neisplaćenih dugovanja za plate. Kako je rečeno u gradskom sindikatu metalaca Kragujevca, radnici štrajkuju glađu u hodniku Upravne zgrade na spratu gde se nalazi kancelarija direktora.

"Zaposleni u preduzeću Šumadija primili su prošle sedmice 6.000 dinara, a duguje im se još pet i po zarada. Država firmi nije uplatila 640.000 dinara na ime refundacije zarada za radnike sa invaliditetom", rekao je predsednik Sindikata metalaca Kragujevca Goran Milić.

Radnici Šumadije štrajkovali su ove godine u martu i junu zbog neisplaćenih zarada i kašnjenja sredstava koja država treba da isplati za zarade radnika sa invaliditetom i tražeći da im direktor obezbedi posao.

Preduzuće Šumadija ima 85 zaposlenih, od kojih je 51 osoba sa invaliditetom.

Direktor očekuje pomoć države

Direktor Šumadije Veroljub Bradić izjavio je da to preduzeće ne može radnicima da isplati zaostale zarade bez pomoći države i lokalne vlasti.

Prema njegovim rečima, radnicima Šumadije duguje se pet i po zarada, a država nije uplatila novac za refundaciju tri i po zarade zaposlenima sa invaliditetom.

"Radnicima smo isplatili iz sopstvenih izvora 6.000 dinara u petak, ali nadležno ministarstvo nam nije uplatilo, kako je obećano, 640.000 dinara za refundacije dela zarade za radnike sa invaliditetom", rekao je Bradić.

On je dodao da je preduzeću potrebna "finansijska injekcija" kako bi se pokrenuli poslovi, ali i pomoć Grada Kragujevca.

"Imamo nekoliko ugovorenih poslova, među kojima je i izrada montažne hale za firmu Jura iz Rače u vrednosti 10.000 evra", rekao je Bradić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track