PALIĆKI ZOO VRT: Kraljevski lav dobio naslednika posle 10 godina
Foto: N.H.

stigla prinova

PALIĆKI ZOO VRT: Kraljevski lav dobio naslednika posle 10 godina

Srbija -

PALIĆ - U ZOO vrtu na Paliću, rodilo se mladunče lava. Ima svega nekoliko dana i nalazi se u volijeri. Majka ga ljubomorno čuva i doji svakih 20 minuta. Za sada se ne zna kojeg je pola, jer ne želimo da ga odvajamo od majke, kaže Vesna Davidović, portparol ZOO vrta.

Majka lavica budno motri na lavića, koji već pokušava da načini prve korake i šapom ga vraća nazad u toplo krilo, gde je zaklonjen i bezbedan. U istoj volijeri je i senior lav, otac mladunčeta i još jedna ženka lavica.

Saznajemo da je naslednik lava stigao posle čitave decenije u palićki ZOO vrt, pa su zaposleni u njemu obradovani, a radost tek čeka posetioce drugog najvećeg ZOO vrta u Srbiji. Vesna Davidović kaže, da još ne znaju pol malog lavića, jer ne žele da uznemire njegovu majku koja ga zubima vraća na sigurno mesto pored sebe, čim mrdne.

"Pravilo je da u jednom čoporu ne budu dva polno zrela mužjaka, pa od toga zavisi gde će se skrasiti mladi lavić, nakon što vidimo njegov pol. U svakom čoporu živi jedan mužjak sa više ženki, a dva mužjaka bi stvarali sukobe oko ženki u svom čoporu", objašnjava Vesna. Dodaje, da je najsigurnije da prvih mesec dana malog lavića sačuva majka, kako se ne bi dogodilo da ga povrede lavovi u čoporu, jer ima slučajeva i da se njima poveća agresivnost, da pojedu mladunče, ukoliko ono poprimi ljudski miris.

Tokom prvih šest meseci, kada lavovi postaju polno zreli, odrediće se buduće prebivalište malog lavića, koji će promeniti boravak, ako bude muškog pola, a u suprotmom, ostaje pored svog oca i majke, kraljevskog para lavova, koji je podario ZOO vrtu na Paliću naslednika.

Inače, u ZOO vrt su pristigle pre mesec dana dugo očekivane nove životinje, šetlandski poni, patuljasta vidra kao i mistične Servale. Azijska patuljasta vidra Goku, dugo je bio sam, ali zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Beogradskim zoo vrtom, stigla je ženka po imenu Pikaču, junakinji crtanog filma.

Odmah je bilo jasno, da je to ljubav na prvi pogled i d aje venčanje na vidiku. Prvo veče Pika i Goku, razdvajala su samo vrata. Sutradan, kada ih je veterinar otvorio, dve vidre su se poljubile i ne razdvajaju se. Pika se još plaši novina, ali joj hrabri Goku odagnava strahove, pa se mlade vidre očekuju u paličkom ZOO vrtu na proleće.

Kuir.rs/N.H./Foto: N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track