VRANJANCI SAMI RASPOREĐUJU GRADSKI BUDŽET: Sos telefon na listi prioriteta
Foto: SOS telefon / Odbor za ljudska prava Vranje

od 1. januara do 1. novembra 2018. evidentirano 667 poziva

VRANJANCI SAMI RASPOREĐUJU GRADSKI BUDŽET: Sos telefon na listi prioriteta

Srbija -

VRANJE - Aktivistkinje SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke, ubacile su u kutiju preko 200 predloga građanki i građana Vranja da SOS telefon za žene bude prioritetna usluga finansiranja sredstvima budžeta u 2019. godini.

foto: SOS telefon / Odbor za ljudska prava Vranje

SOS telefon Vranje je u periodu od 1. januara do 1. novembra 2018 evidentirao 667 poziva. U istom periodu 179 žena se obratilo za podršku i pomoć, a u vezi porodično-partnerskog nasilja.

Tim konsultantkilja SOS telefona je pružio specijalizovanih 1717 usluga, za podršku ženama, podržavajući razgovor putem SOS telefona, individualne konsultacije, pružajući pravnu SOS podršku, zastupanje i drugo.

foto: SOS telefon / Odbor za ljudska prava Vranje

“Na poziv Grada Vranja da se građanke i građani uključe u planiranje budžeta za 2019. godinu, u poslednjoj nedelji novembra organizovale smo akciju prikupljanja predloga kojim je SOS telefon Vranje kandidovan na listi prioriteta za finansiranje sredstvima budžeta Grada Vranja u 2019. godini. Predlozi su dostavljeni i elektronskom poštom”, navode aktivistkinje SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke.

foto: SOS telefon / Odbor za ljudska prava Vranje

Predlog je podržao gradski većnik za budžet i finansije grada Vranja Bojan Kostić.

„Ovo je prvi put da žene iz tima SOS telefona imaju priliku da na ovaj način učestvuju u planiranju gradskog budžeta za narednu godinu. Konkretnu podršku za naš predlog smo imale od člana Gradskog Veća za budžet Bojana Kostića, koji je Upitnik za prikupljanje ideja, sa predlogom za podršku SOS telefona, ubacio u kutiju. Naš sledeći korak, u okviru kampanje „16 dana aktivizma“ jeste zahtev za izmenu i dopunu gradske Odluke o lokalnim socijalnim uslugama, da SOS telefon dobije status socijalne usluge u zajednici.

foto: SOS telefon / Odbor za ljudska prava Vranje

Za to je ženama Vranja potreban glas 65 odbornika Skupštine Vranja. Mi na SOS telefonu, verujemo da su lokalni donosioci odluka iskreni kada govore da podržavaju napore žena Vranja da se poveća prevencija i dostigne nulta tolerancija nasilju nad ženama. Na njima je da to i javno potvrde“, kažu žene sa SOS telefona.

(Kurir.rs/T.S./Foto: SOS telefon/Odbor za ljudska prava)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track