OVAKO NEŠTO JOŠ NIJE VIĐENO: Ljiljana iz Subotice otkriva istoriju Srba unikatnim kalendarima (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

ČUVA OD ZABORAVA

OVAKO NEŠTO JOŠ NIJE VIĐENO: Ljiljana iz Subotice otkriva istoriju Srba unikatnim kalendarima (FOTO)

Srbija -

Akademska slikarka i grafičarka koja spada među najbolje dizajnere u Srbiji objavila sedmi originalni pravoslavni kalendar

Ljiljana Krtinić je među najboljim dizajnerima u Srbiji. Akademska slikarka i grafičarka iz Subotice objavila je sedmi originalni pravoslavni kalendar.

- Odvajkada učimo kako istorija Srba počinje u šestom veku, od vremena doseljavanja iz pribaltičkih zemalja na Balkan, kao da nas pre toga nije ni bilo. Kalendar je nastao u težnji za otkrivanjem istorije, koja je dugo bila skrivana, kako od nas u Srbiji, tako i od celog sveta - kaže Ljiljana i dodaje:

Blagorodna država

- Živimo u blagodarnoj državi koja je interesantna i zbog svojih prirodnih resursa, geostrateškog položaja, a jedan od načina odbrane zemlje je i čuvanje tradicionalnih vrednosti, kulturnih dobara, a pre svega našeg pisma - ćirilice. Stoga objašnjavam kako su nastali prvi zapisi na obelisku u tadašnjem gradu Serbinu, u prevodu Srpski, u Likiji, koji je kasnije dobio naziv Knasos u Maloj Aziji. Sve strane obiluju činjenicama o istoriji Srba.

Krtinićeva ističe značenje staroslovenskih i starosrpskih reči na kalendaru, starih imena za mesece...

foto: Privatna Arhiva

Misija vladike Nikolaja

- Ta originalnost se ogleda u činjenici da ništa nisam kopirala, nego sam sve te naše dragocene istorijske podatke zapisala na svoj način. Vladika Nikolaj je imao saznanja o dalekoj prošlosti našeg naroda kroz dela Svetog Save i otuda podsećanja na njegovu misiju na stranama kalendara. Svi mi koji volimo da tragamo za našom istorijom svesni smo činjenice da je jezik tvrđi od svakog betona - ističe akademska slikarka iz Subotice, dobitnica brojnih priznanja, poput Sterijine nagrade za pozorišni plakat „Istočno od K-raja“ i nagrade Najbolji plakat sveta na festivalu u Parizu.

foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs/N. H. /Foto: Nadica Harminc)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track