EMOTIVAN SUSRET I SUZE: Migrantkinje poklonile kape i šalove korisnicima u Prihvatnom centru u Vranju koje su same izradile
Foto: T.S.

pokloni

EMOTIVAN SUSRET I SUZE: Migrantkinje poklonile kape i šalove korisnicima u Prihvatnom centru u Vranju koje su same izradile

Srbija -

Migrantkinje smeštene u Prihvatnom centru u Vranju podelile su u sredu praznične poklone korisnicima Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u tom gradu. Na pripremi paketića radilo je dvadeset žena iz Irana i Avganistana. Neke od njih su u Prihvatnom centru u Vranju skoro dve godine. Podeljeno je 49 paketića za korisnike Prihvatilišta za odrasla i stara lica i za korisnike Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju. Njih deset je izrazilo želju da prisustvuje podeli prazničnih paketića.

U paketima se nalaze rukotvorine koje su izradile migrantkinje tokom dva meseca u sklopu kreativno-umetničkih radionica u Prihvatnom centru u Vranju, topli šalovi i kape. Ovo je volonterska akcija 20 migrantkinja iz Irana i Avganistana koje su na ovaj način želele da iskažu svoju zahvalnost i doprinos lokalnoj zajednici u kojoj privremeno borave.

foto: T.S.

Sestre Sonja i Marija Hajdari iz Avganistana korisnicima Centra poželele su sve najbolje u daljem životu čestitavši im Novu godinu I Božić.

“Kada vidite poklone koje smo pravili vi ćete se za nekih četiri pet godina sećati nas. Želimo da nas pamtite po dobru”. kazala je Sonja zahvalivši se na ukazanoj prilici za druženje.

Obraćajući se korisnicima Centra Marija je bila veoa emotivna. Ona je istakla da bi volela da ih korisnici Centra gledaju kao svoju decu, baš kao što one u njima vide svoje roditelje. “Pokloni nisu veliki, ali bi želela da izmame vaše osmehe. Poštujemo vas i cenimo kao naše roditelje. Želela bih da se zahvalim, kako svojim roditeljima, tako i vama, zato što su roditelji ti koji izvedu decu na pravi put”, rekla je Marija ne skrivajući suze. “

foto: T.S.

“Razlikujemo se samo po godinama, zanimanjima kojima se bavimo, jezicima koje govorimo, ali to danas zaista nije bitno. Sve te razlike su nebitne u ovom trenutku kada nas spaja nešto što je mnogo vrednije od tih spoljašnjih razlika i mnogo važnije, a to je u stvari briga o čoveku, koju svi delimo i ta duboka suštinska potreba da pomžemo jedni drugima. Suština našeg dolaska nije da vam podelimo paketiće čija je vrednost zaista više nego simbolična. Cilj naš je bio da dođemo ovde da se bolje upoznamo da se družimo, razmenimo iskustva koja su različita i da jedni drugima ulepšamo ove praznike”, rekla je Milica Anđelković Jovanović, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Kreativno-umetničke radionice vodila je akademski slikar Ljiljana Strize Trajković.

foto: T.S.

“Bilo je divno raditi sa njima. Radila sam mnogo radionica ali ovo je divno iskustvo, divne devojke koje su bile motivisane I kreativne. Objedinjene su dve radionice. Izrađene su čestitke, kape i šalovi kao ručni rad. Pokloni su rađeni namenski”, kaže Strize Trajković. Ova akcija sprovedena je u sklopu aktivnosti socijalne kohezije koju sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pod okriljem Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

(Kurir.rs/T.Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track