Najnovije vesti

PLIVANJE ZA ČASNI KRST I NA JEZERU GAZIVODE: Mileta iz Zvečana pobednik treći put zaredom
Foto: Printscreen Facebook

veliki broj učesnika

PLIVANJE ZA ČASNI KRST I NA JEZERU GAZIVODE: Mileta iz Zvečana pobednik treći put zaredom

Srbija

ZUBIN POTOK, 19. januara (Tanjug) - Tradicionalno plivanje za časni krst na jezeru Gazivode, nadomak Zubinog Potoka, održano je na Bogojavljenje na Kosovu i Metohiji.

 

Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine, treći put zaredom, prvi je doplivao do Bogojavljanskog krsta u jezeru.

 

Ove godine, kao i prethodnih, interesovanje plivača je bilo veliko, te je jezerom Gazivode i danas zaplivalo više od sto učesnika, među kojima su bile i dve devojke. Krst je u vodu i ovog puta, nakon liturgije i pokropljenja svetom vodicom, porinuo vladika raško-prizrenski Teodosije.

 

Najhrabriji plivači, kojih je svake godine sve više, ušli su u hladnu vodu i zaplivali jezerom u dužini od 33 metra, što simbolizuje broj godina Isusa Hrista. Rame uz rame sa muškarcima, plivale su i Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice i Milica Ristić iz Grabovca.

 

"Voda jeste bila hladna, ali naša volja i vera su mnogo jače od hladnoće", poručile su hrabre Milice.

 

Trostruki pobednik Mileta Pitulić istakao je da su svi koji su plivali na neki način pobednici.

 

foto: Printscreen Facebook

"Samo oni koji imaju jako srce i čvrstu volju i veru su danas došli i na ovaj veliki praznik zaplivali u hladnoj vodi", rekao je Pitulić.

 

Obeležavanja bogojavljanskog plivanja za časni krst na jezeru Gazivode i ove godine organizovali su crkvena opština dubokopotočka u Zubinom Potoku i kulturni centar "Stari Kolašin", pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok i Kancelarije za KiM.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...