DOBRILA, DOBRO DOŠLA KUĆI U SRBIJU: Beloglavi sup stiže u petak i to avionom! Toliko je zavolela Turke da nije htela da se vrati kući na Uvac
Foto: Beta/Dragan Gojić

prelepe ptice

DOBRILA, DOBRO DOŠLA KUĆI U SRBIJU: Beloglavi sup stiže u petak i to avionom! Toliko je zavolela Turke da nije htela da se vrati kući na Uvac

Srbija -

Povratak ptice avionom jedini je način da se ptica vrati kući, budući da su je u nekoliko navrata zbrinjavali turski veterinari

BEOGRAD - Zajedničkim nastojanjima predstavnika državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske ostvareni su svi preduslovi za siguran povratak jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, ptice koja je iz Srbije odletela u Tursku.

foto: Filip Plavčić

Posle dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica nije oporavila, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu u Srbiji.

Posredstvom Ambasade Turske, i uz pomoć ambasadora Republike Turske u Srbiji, Njegove ekselencije Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija „Turkiš erlajns“ je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfa do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak, 12. aprila, u kasnim popodnevnim satima.

Izdavanje izvozne CITES dozvole realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, a uvozne CITES dozvole Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Dobrila je baš baš zavolela Turke...

Kako su zimus objavili beogradski mediji, ptica koja se prošlog proleća izlegla na liticima Uvca, a koja je krajem 2018. pronađena iznemogla i promrzla na jugu Turske, jednostavno nije htela da odleprša u slobodu.

Dobrila je dobila ime prilikom markiranja na Uvcu zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

- Turci sada ne znaju šta više da rade sa Dobrilom. Više puta su je puštali, ali ona se uvek vraća kao veran pas. Kažu da je nekako pitoma, sumnjaju da ju je stočar koji ju je prvi našao krišom držao i hranio kod kuće. Na taj način ju je pripitomio, a ona naučila da jede iz ruku i traži hranu od ljudi. I opet će je pustiti, ali sumnjaju da će se ponovo vratiti, pitaju šta da rade sa njom - kažu u Fondu za zaštitu ptica grabljivica i naglašavaju da je još ekipa biologa koja je radila na markiranju supova u Rezervatu uvac zapazila Dobrilu dok je još bila beba.

- Primetili su da se izuzetno pitomo ponaša prilikom rada sa njom i obeležavanja. Toliko je imala fino ponašanje da je postala miljenica ekipe. Sa Dobrilom su napravljene selfi fotografije za uspomenu, i prirasla je svima za srce, pa je dobila i takvo ime. Do sada nismo nismo imali ovakvo ponašanje naših "divljih" ptica - rekli su iz Fonda zimus za Blic.

Zahtev za prikupljanje dokumentacije inicirala je nevladina organizacija „Fondacija za zaštitu ptica grabljivica“ iz Beograda, a dobijanje dozvola realizovao je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu.

Mišljenje za izdavanje dozvole sa merama postupanja i zbrinjavanja beloglavog supa do potpunog oporavka izdao je Zavod za zaštitu prirode Srbije, a transport do volijere i brigu o Dobrili do puštanja u prirodu obezbeđuje upravnik zaštićenog područja Rezervat „Uvac“ iz Nove Varoši.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Proceduru povratka ptice obaviće Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u skladu sa merama koje je Zavod za zaštitu prirode propisao.

Povratak ptice avionom je jedini način da se vrati kući

Ptica će po dolasku na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu prvo proći carinsku i veterinarsku kontrolu, nakon čega će direktno biti prenesena u prihvatilište. Sledi još jedan veterinarski pregled, na osnovu koga će biti urađen izveštaj, a zatim i dalje stručno praćenje tokom boravka u prihvatilištu sve do sticanja uslova za povratak ptice u prirodu, o čemu će takođe odlučivati stručnjaci.

Tokom boravka ptice u prihvatilištu neophodan je stalni veterinarski nadzor, odgovarajuća ishrana i postupanje sa jedinkom na način koji bi omogućio što uspešniju repatrijaciju.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju kompanija „Turkiš erlajns“ će snimiti dokumentarni film. Povratak ptice avionom je jedini način da se ptica vrati kući, budući da su je u nekoliko navrata zbrinjavali turski veterinari.

(Kurir.rs/RTS/Zavod za zaštitu prirode Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track