SRAMOTA NA GUČEVU: Đubre dočekuje posetioce spomen kosturnice, roštiljaju i piju kod gorbnice heroja
Foto: T.Ilić

bruka

SRAMOTA NA GUČEVU: Đubre dočekuje posetioce spomen kosturnice, roštiljaju i piju kod gorbnice heroja

Srbija -

BANJA KOVILJAČA – Ružna slika dočekala je ove sedmice posetioce na prilazu spomen-kosturnici na Gučevu. Kraj prilaznog puta nalazi se gomila smeća razbacana pored kanti za otpatke, plastične čaše, papiri, a prednjače konzerve piva. Nedaleko su i tragovi paljenja vatre i to ispod krošnji stabala, još bliže spomen-kosturnici, gde je neki ’’ljubitelj prirode’’ roštiljao.

foto: T.Ilić

Iako tu počivaju gučevski junaci pali tokom’’Bitke iznad oblaka’’ u jesen 1914. godine, a nedaleko su spomen-obeležje i lani postavljeni spomenik u sećanje na hrabru rusku bolničarku iz Velikog rata, Darju Aleksandrovnu Korobkinu, koja je poginula na ovoj planini, nekima to očigledno uopšte nije važno. Nije im bitan ni znak ‘’Zabranjeno bacanje smeća’’ nego iza sebe ostavljajući đubre ružeći ne samo ovo istorijsko mesto i plato kod spomenika nego i gučevsku prirodu.

foto: T.Ilić

U više navrata su zbog ovakvih prizora ovde postavljane table sa molbom da se čuva priroda, organizovane su i akcije u kojima su mladi čistili ovo mesto, ali neodgovorni uporno prljaju jednu od najlepših i omiljenih lokacija koje posećuju ne samo Lozničani nego i brojni gosti iz zemlje i inostranstva. Nažalost, uprkos svemu neki su uporni da prljaju sve oko sebe pa i ovakva mesta.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track