POKRAJINSKA VLADA: Igor Mirović i Zorana Mihajlović obišli gradilište na brzoj pruzi na deonici Stara Pazova-Novi Sad
Foto: Pokrajinska vlada

POKRAJINSKA VLADA: Igor Mirović i Zorana Mihajlović obišli gradilište na brzoj pruzi na deonici Stara Pazova-Novi Sad

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, na deonici Stara Pazova–Novi Sad.

Predsednik Mirović je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, Ruskim državnim železnicima i ruskoj državi, koja je učinila sve da ovaj projekat već sada bude izveden na najefikasniji način.

- Krajem 2021. godine ćemo moći da iz Novog Sada za pola sata dođemo do Beograda - kazao je Mirović i naglasio da moramo verovati u ovaj projekat i srpsko-rusku saradnju iz koje su proizašli mnogi konkretni projekti.

On je još dodao da je ovaj projekat veoma značajan za građane u Vojvodini, jer je reč o najvažnijem pravcu koji će povezati Beograd, Staru Pazovu, Inđiju, Sremske Karlovce, Petrovaradin i Novi Sad.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je značajna vest da je na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta postavljeno gotovo 17 kilometara novih koloseka pruge, gde će se ići vozovima 200 kilometara na sat.

Ona je naglasila da Srbija prvi put gradi brzu prugu, i dodala da Vlada Srbije ulaže i u rekonstrukciju pruga, te je u protekle dve godine rađeno ne obnovi gotovo 500 km regionalnih pruga.

- Ova pruga od Beograda do Budimpešte je veoma značajna za Srbiju i njene građane. Radimo je sa partnerima iz NR Kine, a na najtežoj deonici radi je jedna od naboljih svetskih kompanija RŽD iz Rusije - naglasila je Mihajlović i dodala da je ovo evropski koridor koji pokazuje šta Srbija radi i na koji način se povezuje sa svetom.

Radovi ne otvorenoj pruzi Stara Pazova-Novi Sad vredni su 247,9 miliona dolara, a izvodi ih ruska kompanija RŽD Internešnal. Predviđeno je da deonica bude završena do kraja decembra 2021. godine. Modernizacija i izgradnja dvokolosečne železničke pruge uključuje i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci“.

Obilasku radova prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici izvođača radova, ruskog “RŽD Internešenela”, i investitora “Infrastrukture železnice Srbije”.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track