KRALJEVSKI FESTIVAL U BANJI KOVILJAČI: Prošetali likovi iz Gospodara prstenova, svemirci, kauboji i vitezovi iz Slovenije (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

9. međunarodni karneval

KRALJEVSKI FESTIVAL U BANJI KOVILJAČI: Prošetali likovi iz Gospodara prstenova, svemirci, kauboji i vitezovi iz Slovenije (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA – Veliki park u Banji Koviljači, jedan od najlepših u Srbiji, bio je u nedelju, 23. juna posle podne prepun dece, mladih i odraslih koji su došli da vide učesnike 9. međunarodnog ''Kraljevskog festivala''.

Različite maske, mnoštvo boja i nasmejanih lica u šarenoj karnevalskoj gomili doneli su lepo raspoloženje iako je nebo tokom dana bilo olovno, prosulo je i kišu, sve do pred sam svečani defile kada je odlučilo da maske ipak ne pokisnu.

foto: Kurir/T.Ilić

Parkom su u svečanom defileu prošle mažoretkinje, vitezovi, likovi iz Gospodara prstenova, Saruman, Gandalf, Legolas, Golum i drugi, princezice, kauboji i indijanci, pećinski ljudi, Meksikanci, rimski mravi, ’’svemirci’’, oskudno odevene plesačice, ma svega je tu bilo. Među one koje su svi primetili i često ’’nišanili’’ kamerama mobilnih telefona, bili su Rimski mravi iz Slovenije čiji predstavnik Petek Mirom kaže da im se mnogo sviđa Banja Koviljača u kojoj do sada nisu bili kao i to što je mnogo maski i posetilaca. Iz države pod Triglavom stigli su i vitezovi na konjima, malo su ‘’razočarani’’ što nema zmajeva i zarobljenih princeza, pa su morali da ‘’ratuju’’ protiv velike sparine.

- Prvi put sam u Banji Koviljači i sve je stvarno odlično. Park je prekrasan, a gostoprimstvo domaćina je odlično, baš se prijatno osećamo. Mnogi žele da se slikaju sa nama, sviđa im se naša maska. U grupi nas je četrdesetak sve je super jedino što je pod našom maskom vruće – kaže drugi Slovenac Edvard Škrlec.

foto: Kurir/T.Ilić

Prvi put su među maskiranima i petnaestak mališana iz Centra za tražioce azila u Banji Koviljači. Njima je u pravljenju kostima pomoglo Udruženje građana ‘’Kraljevski karneval’’.

- Deca, među kojom je većina iz Avganistana i Irana, su oduševljena. Mnogo im se sve sviđa karneval.

Prijatelji iz ‘’Kraljevskog karnevala’’ pomogli su nam da imamo odlične kostime tako da smo svi veoma zadovoljni– kaže predstavnica centra Dragica Lakanović.

1 / 3 Foto: Kurir/T.Ilić

Posle defilea grupa od velike fontane do platoa u centru mesta one su tu izvele svoje koreografije i svi su nagrađeni velikim apluzima. Prema rečima predstavnika iz UG ’’Kraljevski karneval’’, ovoga puta učestvovalo je 29 karnevalskih grupa iz Slovenije, Makedonije, BiH i više gradova Srbije, ukupno skoro 600 učesnika. Zadovoljni su odzivom, što je bilo dosta kvalitetnih i velikih maksi, a za narednu godinu i jubilarni deseti skup najavljuju iznenađenja i drugačiji karneval.

Svečanom otvaranju Kraljevskog karnevala prisustvovali su i predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova, koji su ocenili da je svake godine ovaj karneval sve bolji, kao i druge brojne zvanice. Inače, pod pokroviteljstvom Grada Loznice, uz podršku Turističke organizacije grada Loznice, Centra za kulturu ''Vuk Karadžić'', mesne zajednice Banja Koviljača i drugih pokrovitelja i ovogodišnje druženje pod maskama organizovalo je UG ''Kraljevski karneval'', a ova manifestacija postala je neizostavan deo turističke ponude Banje Koviljače koja je u vreme njenog održavanja najšarenija i najveselija.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track