EVO KAKO JE U VRANJU KAD ZAGRME TRUBAČI: U čast Bakije Bakića svirali orkestri majstora trube (FOTO, VIDEO)
Foto: T.S.

čuvaju uspomenu na velikog virtuoza na trubi

EVO KAKO JE U VRANJU KAD ZAGRME TRUBAČI: U čast Bakije Bakića svirali orkestri majstora trube (FOTO, VIDEO)

Srbija -

U Vranju je održan Memorijal ,,Bakija Bakić'', tradicionalna manifestacija posvećena jednom od najvećih trubača u Srbiji. Manifestacija se održava po trinaesti put, a ove godine navršava se 30 godina od smrti velikog virtuoza na trubi.

U velikoj sali Skupštine grada Vranja, u okviru održavanja tradicionalne manifestacije Memorijal „Bakija Bakić“, upriličen je prijem za vranjske trubačke orkestre. Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, zamenik gradonačelnika Nenad Antić i gradska većnica Zorica Jović dočekali su učesnike manifestacije.

foto: T.S.

Tričković je istakao značaj održavanja Memorijala koji nosi ime barda vranjske trube i koji je proslavio Vranje i vranjski melos širom sveta. „Potrebno je da kroz ovaj Memorijal obnovimo sećanje na Bakiju Bakića zarad mladih naraštaja, da se podsetimo kakav je umetnik on bio.

Ovo je ujedno prilika da iskažemo poštovanje prema naslednicima njegove loze. Zahvaljujući vašem talentu Vranje ostaje dosledno liku i delu Bakije Bakića, a gradsko rukovodstvo će vas uvek podržati u naporima da vranjska muzika i truba ostanu prepoznatljive u svetu“, rekao je predsednik skupštine grada.

Nenad Antić zamenik gradonačelnika istakao je važnost održavanja manifestacije za sve Vranjance i sam grad.

foto: T.S.

„Ove godine navršava se 30 godina od smrti velikog virtuoza na trubi. Bakija Bakić je sa jedinstvenim muzičkim izrazom ujedno bio i najbolji ambasador Vranja i naše zemlje. Njegovo muziciranje i dalje je tema razgovora mnogih generacija van granica naše države. Naša je dužnost da slavimo njegovo ime i njegovu zaostavštinu, a najveća obaveza da nastavimo muzički put koji je on utabao i preneo svetu“. Nenad Mladenović iz orkestra Stefana Mladenovića, jedan od potomaka čuvenog trubača istakao je da je Bakija Bakić osim orkestra na okupu držao i čitavu familiju i da u tome leži njegova veličina.

U Gornjoj Čaršiji na platou kod spomenika Bakiji Bakiću, nakon defilea trubačkih orkestara gradskim šetalištem, održan je koncert na kome su nastupili orkestri Ekrema Mamutovića, Nenada Mladenovića, Dejana Avdića, Bojana Ristića i Roberta Demirovića. Pod pokroviteljstvom grada, manifestaciju Memorijal ,,Bakija Bakić'' organizuje Turistička organizacija Vranja.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja