Najnovije vesti

MEŠTANI VELIKE KRSNE OČAJNI, OSTAJU BEZ GLAVNOG IZVORA PRIHODA! Inspektori upadaju u domaćinstva i redom ubijaju svinje pod izgovorom da vlada afrička kuga! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

šta se ovo dešava?

MEŠTANI VELIKE KRSNE OČAJNI, OSTAJU BEZ GLAVNOG IZVORA PRIHODA! Inspektori upadaju u domaćinstva i redom ubijaju svinje pod izgovorom da vlada afrička kuga! (FOTO)

Srbija

U selu Velika Krsna, kod Mladenovca, poslednja dva dana među meštanima vlada ogromna panika.

Naime, veterinarska inspekcija, od juče masovno upada u domaćinstva i vrši eutanaziju stoke, konkretno svinja.

"Navodno se pojavila afrička kuga i, kako su nam rekli, moraju da unište sve svinje u krugu od 3 kilometra", kaže sagovornik Kurira.

"Sve je počelo tako što je komšiji krmača uginula dok se prasila, a njegov sin je je radio u Rabrovcu, odakle je navodno doneo afričku kugu. Od tada je Veterinarska inspekcija krenula da ubija svinje po domaćinstvima. Za sada su upali u 10 domaćinstava. Za danas su završili, ali su najavili da će se sutra vratiti, jer im je ostalo još oko 20-ak domaćinstava", kaže naš sagovornik.

Ono što je čudno u celoj priči, jeste činjenica da se u papirima koje meštani dobijaju, nakon eutanazije, pominje samo obična kuga, s tim da zvanično nije čak ni proglašena epidemija, što bi morao da bude slučaj kada se vrši klasičan pomor.

Ilustracija
Ilustracija foto: Shutterstock

Meštani sumnjaju da se iza svega krije nešto ozbiljnije.

"U zapisnicima koje sačinjavaju inspektori, piše da su svinje nevakcinisane, što apsolutno nije istina. Inspektori apsolutno nikakvu proveru nisu izvršili, samo idu od kuće do kuće i ubijaju redom stoku. Kako su mi rekli neki poznanici, to čak čine i nedozvoljenim sredstvima", kaže za Kurir jedan od meštana Velike Krsne koji je insistirao na anonimnosti i dodaje da, prema onome što je čuo, u iza cele priče, navodno, stoji jedna poznata fabrika za preradu masti i pravljenje čvaraka koja se nalazi u Pružatovcima.

S druge strane, vlasnike jednog od domaćinstava, koji je spreman da ga brani i životom, kaže da nema logike da je u pitanju epidemija.

1 / 3 Foto: Privatna Arhiva

"Zna se kako se postupa sa stokom kada je u pitanju epidemija. One moraju biti usmrćene pod određenim okolnostima i prevezene u posebnim hladnjačama, prethodno dobro zaštićene. Ovde to nije slučaj. Samo ih nabacaju u kamione, krv curi na sve strane, a kaplje čak i po putu. Kako to može da bude kuga?", pita se ovaj meštanin.

Nakon što smo pozvali Veterinarski fakultet u Beogradu, centar za krizno planiranje i uspostavljanje naročito opasnim zaraznim bolestima i predstavili se, gospodin sa druge strane slušalice je rekao da zaista ne zna o čemu je reči i da je najbolje da pozovemo Poljoprivrednu inspekciju. Na molbu da nam se predstavi, kako bismo znali sa kim smo obavili razgovor, nije hteo da da izjavu.

Ono što meštane Velike Krsne dodatno buni jeste danas na stočnoj pijaci u Mladenovcu prodato dosta prasića, a navodno vlada afrička kuga.

"Činjenica je da se ta ista prasetina prodaje i u čuvenim mladenovačkim kafanama", kaže jedan od meštana.

Uprava za veterinu: Preduzete preventivne mere

"Usled sumnji na moguću pojavu zarazne bolesti, a na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume, mesta Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu su u tom i mestu Velika Krsna izvršile eutanaziju svinja i u skladu sa predviđenim procedurama preduzele sve preventivne mere kako bi se zaštitilo zdravlje životinja na tom području. Uzorci svinja su poslati na laboratorijsku analizu i po dobijanju rezultata biće preduzete sve potrebne mere u skladu sa utvrđenim procedurama. U toku je isplata novčane nadoknade vlasnicima eutanaziranih životinja koja je utvrđena na osnovu tržišne cene i koju je do sada dobila većina vlasnika svinja", rekli su iz Uprave za veterinu za Kurir.  

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...