60. sabor otvoriće aleksandar vučić

OTVOREN 59. SABOR TRUBAČA U GUČI: Ministar Nedimović podigao saborsku zastavu, pa zaigrao kolo (FOTO, VIDEO)

Srbija -

Zvucima trubačke himne "Sa Ovčara i Kablara", koju je izveo duvački orkestar Radiča Slavkovića iz sela Rti, i pozdravnim slovom ovogodišnjeg domaćina ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislava Nedimovića u Guči je danas počeo ovogodišnji 59. Sabor trubača.

- Neka Srbija za tren zastane da čuje trubu Guče, jer ono što ima Srbija, jer ono što ima Guča nema niko. Srbija je mesto, Guča je mesto gde su svi dobrodošli Nadam se da će posle ovog 59. Sabora čitava Srbija poželeti da dođe na 60. Sabor, a ja ću sa svoje strane učiniti sve da dogodine domaćin Sabora bude Aleksandar Vučić - rekao je Branislav Nedimović koji je dodao i da džaba Riu karneval i Berlinu Oktobar fest, jer Srbija ima Guču.

foto: Zoran Šaponjić

- Posle poplave i grada dođe sunce i vreme je da truba zagrmi. Da zaboravimo sve ono što je bilo i da rešimo sve probleme koji su nas mučili, rekao je Nedimović.

Ministar Nedimović je posle podizanja saborske zastave kod Spomenika trubaču poveo kolo i pokazao saborašima zavidno igračko umeće.

foto: Zoran Šaponjić

Sabor Trubača trajaće do nedelje uveče, glavni događaj - takmičenje trubačkih orkestara je u subotu uveče, a na pozornici koja je ove godine, kao nekad, u crkvenoj porti koncerte će imati trubački majstori Dejan Petrović, Dejan Jezdić, Saša Krstić i Boban Marković.

foto: Zoran Šaponjić

U Muzeju trube u samom centru Guče otvorene su izložbe slika Samoukih slikara i vajara Dragačeva, Galerije naivne umetnosti iz Kovačice i Oparićke slikarske škole.

foto: Kurir.rs/Teodora Kostić

Izložene su i trube s početka 19. veka.

1 / 15 Foto: Kurir.rs/Teodora Kostić

Posetioci se u muzeju mogu upoznati sa istorijom Sabora koji je prvi put održan 14. oktobra 1961. godine.

foto: Zoran Šaponjić

Osim instrumenata koji su proslavili mnoge majstore trube u Guči, izložene su i trube koje su Dragačevci donosili iz raznih ratova i bojeva, što dokazuje da u ovom kraju Srbije osim vrhunskih muzičara živi i ratnički narod.

foto: Kurir.rs/Teodora Kostić

U Guči se već naveliko oseća saborska atmosfera i spremaju se saborske šatre.

(Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Teodora Kostić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track