Kanadska firma počinje istraživanja u Srbiji

Iskopavanja

Kanadska firma počinje istraživanja u Srbiji

Srbija -
Svoja istraživanja Ultra litijum bazina na proceni da Srbija sadrži do 20 odsto svetskih rezervi litijuma, metala koji se koristi u baterijama i vozilima na električni pogon

BEOGRAD - Kanadska kompanija Ultra litijum (Lithium) započeće u ponedeljak u Blacu geološka istraživanja nalazišta minerala jadarita - rude litijuma i bora, saopštila je Ambasada Kanade u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, kompanija Ultra litijum dobila je sedam dozvola za istraživanje ruda na površini od 643 kvadratna kilometra u Koceljevi, Trnavi, oko Valjeva, u Preljini, Lađevcima, Kragujevcu i Blacu.

Svoja istraživanja Ultra litijum bazina na proceni da Srbija sadrži do 20 odsto svetskih rezervi litijuma, metala koji se koristi u baterijama i vozilima na električni pogon.

Kanadska kompanija, koja se bavi geološkim istraživanjima ruda retkih metala, očekuje da će tražnja za litijumom rasti po dvocifrenoj stopi u narednih 10 godina i povećati se do 200 odsto.

Ultra litijum će u Srbiji započeti multidisciplinarni program istraživanja, koji uključuje inženjersko-geološko istraživanje terena, geohemijsko uzimanje uzoraka i geofizička istraživanja, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, kanadska kompanija aktivno istražuje rude litijuma i bora u obliku minerala jadarita u Srbiji preko svoje lokalne firme Ultra Balkans, u kojoj poseduje 100 odsto kapitala.

Ambasada Kanade je najavila da će početku istraživanja na teritoriji opštine Blace prisustvovati kanadski ambasador Roman Vaščuk (Wasćul), predstavnici kompanije Ultra litijum i predstavnici lokalne samouprave.

Litijum je najvažniji element u proizvodnji baterija, a bor se primenjuje u proizvodnji stakla, keramike, lakih legura, termoizolacionih materijala, deterdženata i materijala za zaštitu drveta, a može da se koristi i u proizvodnji vatrometa i raketnih goriva.

Novi mineral - jadarit pronađen je u Srbiji 2007. godine. Jadarit je hidratisani natrijsko-litijski borosilikat i po sastavu fascinantno je sličan izmišljenom mineralu kriptonitu koji u Supermenu u istoimenom stripu i filmu slabi snagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja