DRŽAVA ZABRANILA LJUBAV MOMKA IZ SRBIJE I DEVOJKE IZ RUANDE: Bojan (36) je Efrozinu (26) upoznao preko interneta, ali im sreću sprečava OVA GLUPA STVAR (FOTO)
Foto: Glas zapadne Srbije/TopPres

ne znaju za granice

DRŽAVA ZABRANILA LJUBAV MOMKA IZ SRBIJE I DEVOJKE IZ RUANDE: Bojan (36) je Efrozinu (26) upoznao preko interneta, ali im sreću sprečava OVA GLUPA STVAR (FOTO)

Srbija -

Da je ljubav večna i da ne zna za granice potvrđuju Bojan Stanković (36) iz Mladenovca i Efrozina Umutoni Tujizere (26) iz Ruande.

Par sre upoznao putem interneta, ljubav koja se rodila preko žice krunisana je brakom, međutim zaljubljenom paru na put se isprečila birokratija.

„Upoznali smo se putem Fejsbuka. Prvo je ona poslala poruku, malo po malo, posle klasičnog upoznavanja rodile su se i prve emocije. Ona je forsirala da se stalno čujemo jer joj se mnogo sviđam i tako smo se dopisivali šest meseci. Kako sam po profesiji vozač kamiona ona me je budila za posao i kratila moje duge vožnje i naporne puteve“- počinje svoju ljubavnu priču Bojan Stanković. Efrozina je iz Ruande, pa su posle šest meseci dopisivanja odlučili i da se prvi put vide.

“Prvi put smo se videli u Ruandi na aerodromu u Kigaliju. Sve što mi je rekla o sebi tako je i bilo. Nema veze boja puti i religija jer mi se svidela pre nego što sam je video uživo, bio sam oduševljen njome. Poželeo sam da je povedem sa sobom, ali problem je bila viza, koja joj nije odobrena. Razlog je taj što će Efrozina pokušati da migrira. Pokušali smo kasnije ponovo ali opet nije bilo pozitivnog ishoda, razlog, uprava za strance ne dozvoljava. Sve što sam uradio bilo je legalno, ali na žalost još uvek smo razdvojeni“, kaže Stanković.

foto: Glas zapadne Srbije/TopPres

Da ljubav nema granice i da birokratija ne može da stane na put mladima koji se vole potvrdili su venčanjem u Ruandi, a mladoženja je posebno oduševljem tamošnjim običajima. „Venčali smo se uz sve njihove običaje, opštinsko venčanje je papirologija, kao i kod nas, ali, oblačimo njihovu nošnju, a u crkvi mlada nosi venčanicu. Za vreme crkvenog venčanja sveštenik prvo priča deo iz Biblije, kao i kod nas, a onda mladenci kleknu dok se svi ostali mole za sreću mladenaca. Na žalost morao sam sam da idem tamo jer je put skup, tako da moji najbliži nisu mogli da podele samnom ovu sreću. Njihovo venčanje je dosta drugačije nego kod nas, nešto neverovatno lepo i posebno. Njeni su me lepo prihvatili, ali ostaje da se napravi velika srpska svadba“, odlučan je Bojan.

Tradicija je u Ruandi da devojka koja se udala mora da ide iz kuće. Međutim, Efrozinina situacija je specifična, zbog papira ne može kod mladoženje, ali ni u da ostane u svojoj kući.

foto: Glas zapadne Srbije/TopPres

"Njene tri sestre, kao i majka, uviđaju tu specifičnost i spremne su da sačekaju da Efrozina dobije vizu. Otac joj je tradicionalista pa se sa tim ne slaže tako da joj ne dozvoljava da ostane kod kuće. Zbog toga ona od našeg venčanja spava kod drugarica, rođaka, a ja joj šaljem novac jer nema posao“, ističe mladoženja.

Put i venčanje su Bojana koštali oko 5.000 evra, ali kako kaže ne žali ni dinara jer ljubav nema cenu. Ipak, razdvojenost od voljene teško mu pada pa je odlučan da istraje i da zajedno nastave život u Srbiji.

„Ne odustajemo od apliciranja za vizu. Ona opet sprema papire, ovaj put ćemo priložiti venčani list, opštinski i crkveni sa pečatom i sve dok ne dođe u Srbiju nećemo odustati, jer se nadamo da će konačno državne službe uvideti besmislenost toga da venčani par drže u različitim državama. Ja, nažalost, veze i kontakte da sve ubrzam nemam, pa nam ostaje samo da se nadamo da će se neko iz ambasade smilovati i pustiti Efrozinu da konačno dođe u Srbiju“ – zaključuje Bojan.

Dotle, primorani su da brak, kao i vezu, održavaju preko interneta baš kao i na početku njihove romanse.

(Kurir.rs/GZS/TopPres)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track