VOJNICI VERMAHTA STRELJALI SU U OVOM SELU SAMO U JEDNOM DANU 396 SRBA, OD TOGA 135 DECE: Najmlađa žrtva bila stara samo 3 dana, konačno će dobiti spomenik kako strašan zločin ne bi bio zaboravljen
Foto: Arhiv muzeja Jadra

obeležje će biti visoko 4 metra

VOJNICI VERMAHTA STRELJALI SU U OVOM SELU SAMO U JEDNOM DANU 396 SRBA, OD TOGA 135 DECE: Najmlađa žrtva bila stara samo 3 dana, konačno će dobiti spomenik kako strašan zločin ne bi bio zaboravljen

Srbija -

LOZNICA – U lozničkom selu Cikote biće podignuto spomen-obeležje streljanima u ovom selu 19. oktobra 1941. godine, odlučeno je na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta.

Inicijativu za podizanje spomen-obeježja podneo je Gradski odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata uz podršku MZ Cikote. Formiran je petočlani odbor za realizaciju ove odluke, a novac za izgradnju, uređenje i održavanje spomen-obeležja biće, rečeno je na sednici, obezbeđen podnošenjem zahteva Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno Savetu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Obeležje će biti visoko oko četiri i po metra, a široko malo više od četiri metra i biće postavljeno u selu Cikote.

Ovo jadarsko selo jedno je od onih koja su se našla na putu nemačke kaznene ekspedicije oktobra 1941. godine koja je pokazala neviđenu surovost ubijajući civile bez milosti. Samo u ovom selu vojnici Vermahta su 19. oktobra streljali 396 osoba, a među njima i 135 dece mlađe od deset godina. Nemci su tada u susednom Dragincu i više jadarskih sela streljali blizi tri hiljade žena, dece i starih, a najmlađa žrtva je bila stara svega tri dana.

Streljanje u Dragincu prvi je masovni zločin počinjen nad civilima u Drugom svetskom ratu na teritoriji okupirane Srbije i prethodio je zločinima u Kraljevu i Kragujevcu.

U znak sećanja na te žrtve svakog 14. oktobra održava se komemoracija kraj spomen-kosturnice u podignute u Dragincu. Odlukom lozničkih odbornika spomenik koji će podsećati na strašne dane od pre 78 godina dobiće i Cikote.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track