ZAVRŠAVA SE 56. OPLENAČKA BERBA: Prodavci oduševljeni, dolaze i sledeće godine (FOTO)
Foto: D.A.

PODMLADILE SE TEZGE

ZAVRŠAVA SE 56. OPLENAČKA BERBA: Prodavci oduševljeni, dolaze i sledeće godine (FOTO)

Srbija -

U mondenskoj Topoli, održana je 56-a po redu Oplenačka berba, tradicionalna manifestacija posvećena grožđu i vinu. Procena je da je za tri dana varošicu pod Oplencom posetilo više 250 hiljada ljudi

Brdovitim ulicama i sokacima Topole, prethodna tri dana jedva da se prolazilo... Od ranog jutra kolone automobila, ljudi, učesnika...Tezge se opremaju brzinski... Kreće prodaja.

foto: D.A.

Za razliku od prošle godine, ni prodavci se nisu žalili. Dobro je išlo sve što se našlo u ponudi, grožđe i šira ponajviše, a vašar ko vašar- nema čega nema. I suvih čili papričica, grnčarije, gusala, amova... Nekako kao da se tradicija srpskog naroda, eto baš tu podno Oplenca zaokružila u čudnom spoju vašarskog i savremenog načina života.

Mnogo je toga u skoro šest decenija tradicije ispričano o Oplenačkoj berbi- od besmrtnih stihova Dobrice Erića, preko slučajnih namernika do ovovremenih domaćina, koji su se potrudili da ukrase svoje štandove...

I to je ono što će izdvojiti ovu berbu. Kako kaže jedna starina ovde „podmladile su se tezge“... I ulice.

Cene na Oplenačkoj berbi

Beli grožđe hamburg muskat 120 dinara, italijanski muskat 150, hamburg crni 100-120. Vino od 200 do 300. Šira 100 dinara. Džem od šipuraka 600, džem od smokve 500 dinara, slatko divlja kupina 600, rakija pljuvanje 500, loza 700, dunja 800...

- Mi smo ostali na selu, zajedno sa roditeljima mog supruga. I može se živeti od poljoprivrede. Po prvi put smo na berbi, malo smo bili skreptični, ipak postoje ulaganja da se ovde pojavite.. Sada smo prezadovoljni. Sve je dobro prošlo. Veliko iskustvo, i treba više ovakvih manifestacija- kaže Goca Prokić iz Gornje Trnave pored Kragujevca.

I Bojana Radovanović iz sela Vinča sa suprugom je ostala na selu i između ostalog imaju porodični vinograd.

foto: D.A.

- Težak je život seljaka, ali eto, obrni- okreni bolje je nego u fabrici za 30 hiljada dinara- priča nam Bojana, koja poslednjih godina ne propušta berbu. Ove godine najviše se prodalo grožđa, a Bog je dao da ono odavno, decenijama unazad nije bilo lepše, krupnije... Što kaže narod, „oči ga jedu“...

Kako to ide sa „podmlađivanjem tezgi“ i modernijim pristupom, društvene mreže su „gorele“ od najava učešća na berbi. Deca su oblačila narodne nošnje i fotografisala se u vinogradima, grozdovi teški i preko kilogram krasili su stranice i profile fejsbuka, instagrama.. Mala trogodišnja Kalina Đorđević sa Oplenca, postala je maltene zaštitni znak ovogodišnje berbe.. „Reklamirala“ je urođenom fotogeničnošću svoju Topolu iz „Kraljevih vinograda“, sa maskenbala, tezgi..

foto: D.A.

Na štandu cvećara porodice Radovanović iz sela Čumić pored Kragujevca, student likovne umetnosti Tijana Ristić napravila je malu izložbu svojih slika... Malo desno iznad njih prodaju se opanke, levo grnčarija... Ulični svirači, baloni, garderoba... Članovi KUD-a, sa Sabora izvornog stvaralaštva prolaze u nošnjama, sa šajkačama i šubarama..

Fiskalni račun sa Oplenačke berbe

- pljeskavica 400 dinara

- kupus 400

- šopska salata 450

- dve lepinje 140

- kisela voda i obična voda 0,25- 600 dinara.

Svega ima - do para... narod se preračunava, ide zima... A retko se gde može naći sve na jednom mestu što u Šumadiji treba za studene dane.

I da sve ne bude idealno, tradicionalno su pokvarili ugostitelji. Limunada, domaća kafa i kisela voda -550 dinara... Ako se odlučite da umesto limunade naručite cedevitu- 610 dinara... Nenad Blagojević objavio je isečak predračuna koji je platio uz šaljiv komentar „Topola je najskuplji grad u Srbiji, udarila inflacija kao u Novom Sadu za Egzit“. Uistinu, samo par dana ranije u varošici je sve ovo moglo da se plati po duplo nižim cenama. Narod glasno negoduje.

Fiskalog računa ni za lek nekako se sve kase pokvarile baš danas, šali se narod gnevan na ugostitelje. Doduše, domaći ugostitelji nisu menjali cene u kafićima.

Sa druge strane, cena hrane bila je umerenija...Prasetina 1400, jagnjetina 1800, porcija kupusa 450 dinara... Salate, ljute papričice, proja- papreno skupi..

foto: D.A.

I eto, u ovoj „smeni“ generacija šumadijskih domaćina-neke stvari se ne menjaju...

A sunce je danas sijalo iznad Topole, dobrih 28 stepeni.. Sredina oktobra, u prestonici grožđa i vina... Gde, kako kažu starine- podneblje i Bog daju plodnost vinogradima- ušuškanim u šumadijskim brdima. I večeras će se tamo do njih, kasno u noć čuti muzika.. Iz šatri, kafana, gudžerica.. A onda ponovo u san. Do 57. Berbe..

(Kurir.rs/D.A./Foto: D.A.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track