SRBIJA IMA NAJSTARIJU HIDROCENTRALU U EVROPI: Simensovu opremu mesecima vukli volovi, napravljena po TESLINIM PRINCIPIMA (FOTO)
Foto: RINA

užice

SRBIJA IMA NAJSTARIJU HIDROCENTRALU U EVROPI: Simensovu opremu mesecima vukli volovi, napravljena po TESLINIM PRINCIPIMA (FOTO)

Srbija -

Retko ko je poverovao proročanstvu Tarabića kad su u junu mesecu 1868. godine rekli da će iz reke Đetinje izaći svetlost. Samo posle 32 godine, njihove prognoze su se obistinile i u Užicu je napravljena prva hidrocentrala u Evropi, i to po Teslinim principima polifaznih struja.

- Odluka o izgradnji hidroelktrane potekla je od akcionara takačke fabrike kojima je bio potreban jeftin, a siguran izvor energije. U sprovođenju njihovih namera, pomogao ima je ugledni profesor Đorđe Stanojević koji je zaključio da u ovoj reci ima dovoljno vodene snage za proizvodnju električne energije, rekla je kustos muzeja u Užicu, Zagorka Milićević.

foto: RINA

Odluka o ovom poduhvatu stigla je vrlo brzo do Obrenovića koji su podržali gradnju, a kralj Aleksandar postavio je kamen temeljac u maju mesecu 1899. godine. Đorđe Stanojević imao je zadatak da nabavi opremu za ovu hidreletranu.

- Nabavio je simensove turbine i generatore. Oprema je iz Pešte i Beča vozom stigla do Kragujevca, a kako Užice u to vreme nije imalo prugu, oprema je prebačena na drvena kola koja su vukla šest pari volova. Tako je ovaj karavan putovao mesecima, a brojni Srbi su milili da je u pitanju seoba naroda, priča Zagorka.

foto: RINA

Kad je oprema na volovima stigla, Ere nisu časile časa i odmah su krenuli u izgradnju i potrudili se da u znak zahvalnosti hidroelktrana bude otvorena 2. avgusta, na rođendan kralja Aleksandra Obrenovića.

- Mali broj Užičana je smeo uopšte da prisustvuje otvaranju, jer nije im bilo jasno, kako to struja i voda mogu da se spoje, da žica prođe kroz tavan, a da kuća ne ekplodira. Mislili su da će doći do neke velike eksplozije, rekla je Zagorka.

foto: RINA

Prva struja proizvedena prepodne koristila se za potrebe tkačke fabrike, a poslepodne za oosvetljivanje grada, pojednih kafana, dućana i mehana, a plaćala se po sijalici.

Hidroelktrana pod gradom radila je do 1973. godine, ali oprema je i danas nakon 120 godina ostala ispravna i sačuvana. Brojne strane delegacije i amabasadori nisu zaobišle ovaj svojevrsan spomenik, koji predtsvlja jedan od najveći turistčkih potencijala Užica.

1 / 6 Foto: RINA

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track