Efikasno Gradska uprava u Somboru uspešno rešava problem divljih deponija
Foto: Grad Sombor

Efikasno Gradska uprava u Somboru uspešno rešava problem divljih deponija

Srbija -

Rešavanje višedecenijskog problema - divljih deponija, preuzela je na sebe gradska uprava Sombora.

foto: Grad Sombor

Vodeći računa o zaštiti životne sredine, a samim tim i kvalitetnijem životu svih svojih građana, gradski čelnici ulažu veliki napor kako bi ovaj problem rešili. - U svakom naseljenom mestu postoje deponije koje nisu regulisane, koje nisu sanitarne i nemaju dozvolu za upotrebu. U skladu sa tim, Grad Sombor je pokrenuo akciju rešavanja tog problema. Prošle godine u rebalansu budžeta Grad je odvojio 5 miliona dinara za rešavanje ovog problema. Dva miliona dinara je izdvojeno kao subvencija za nabavku opreme koja podrazumeva kupovinu 20 kontejnera od po 5 kubika, a koji su raspodeljeni u svim naseljenim mestima Grada Sombora. U većim mestima, poput Stanišića, Bezdana, Stapara i Kljajićeva, postavili smo po dva, dok smo u manjim naseljenim mestima postavili po jedan kontejner - kaže Miroslav Kovačić, član Gradskog veća zaduženog za komunalnu oblast i investicije.

foto: Grad Sombor

Ideja ove akcije je da svi građani koji imaju otpad koji ne spada u kućno smeće odlažu svoj otpad u postavljene kontejnere. JKP "Čistoća" redovno, po unapred utvrđenom rasporedu, do dva puta nedeljno, odvozi to smeće, a po potrebi i češće. - Preostala 3 miliona od pomenutih pet utrošeni su za subvencije, odnosno za plaćanje usluge Javno komunalnom preduzeću. Prednost ove akcije je i ta da građani mogu da se prijave u mesnu zajednicu ako imaju veću količinu otpada, pa će im isti kontejner biti dostavljen na kućnu adresu, da ne bi morali sami da prenose taj otpad - ističe Kovačić i dodaje da su svi građani naseljenih mesta na teritoriji Sombora obavešteni su o ovoj akciji preko svojih mesnih zajednica. Inače, reč je o akciji koja će, zahvaljujući pozitivnim reakcijama i konkretnim rezultatima, biti nastavljena i tokom iduće godine. - Akcija koju smo pokrenuli samo je delić rešavanja problema divljih deponija, jer njome sprečavamo nastanak novih. Svake godine konkurišemo kod Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine kao i kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, a Grad sufinansira deo troškova za sanaciju postojećih divljih deponija. Plan nam je da svake godine očistimo bar jednu deponiju u nekom od naseljenih mesta, a započeli smo sa Bačkim Monoštorom, gde je ove godine deponija sanirana preko sredstava EU. U pitanju je deponija koja je bila među najvećima i nalazila se na puta ka vikend naselju Adica. Ona je sada očišćena, posejana je trava, pokošeno je i na tom mestu je posađeno 200 stabala - kaže Kovačić.

foto: Grad Sombor

Rešen problem animalnog otpada

Još jedan velik problem bio je odvoz animalnog otpada. Procedura nalaže da domaćinstvo kom ugine domaća životinja pozove veterinarskog inspektora da napravi zapisnik i onda domaćin, osim materijalne štete koju je pretrpeo, mora i da snosi troškove prevoza animalnog otpada za dalje procesuiranje i neutralizaciju.

- Grad Sombor je, u saradnji sa javno komunalnim preduzećem rešio i ovaj problem. JKP "Čistoća" je obezbedila vozilo za prevoz animalnog otpada, određena su sredstva u budžetu za finansiranje te akcije, tako da danas svako ko ima slučaj uginuća životinje, pored obavezne procedure izlaska veterinarskog inspektora, ima pravo na uslugu "Čistoće" koja po pozivu izlazi na teren i potpuno besplatno prevozi animalni otpad do mesta predviđenog za isti - objašnjava Kovačić.

foto: Grad Sombor

Foto: Grad Sombor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track