Najnovije vesti

RADIO AMATERI RADE I DAN-DANAS: Mogu da uspostave vezu i sa satelitima van zemaljske kugle! Evo zašto je to važan posao
Foto: B.R.

zanimljiv hobi

RADIO AMATERI RADE I DAN-DANAS: Mogu da uspostave vezu i sa satelitima van zemaljske kugle! Evo zašto je to važan posao

Srbija

PROKUPLJE - Radio klub “Toplica” otpočeće obuku za radio – amatere, a akcenat je na komunikaciji preko satelita i uspostavljanje veze sa posadom međunarodne satelitske stanice (ISS).

Na obuci će polaznici steći znanje i o komunikaciji putem radio-telegrafije i radio – telefonije. U klubu ističu da žele da privuku mlađe ljude, odnosno starije osnovce i srednjoškolce, a is vi ostali su dobrodošli.

- Ovo je jedan vrlo koristan i humani hobi i obuka je važna za mlade ljude , ali i one starije. Preko nje se uspostavljaju veze na svim tačkama zemaljske kugle, a evo sada vidimo i sa satelitima van orbite zemljine kugle. Ova vrsta komunikacije je veoma značajna u vreme različitih nepogoda i vanrednih stanja, kada se ljudi upozoravaju ali i traže pomoć - objasnio je radioamater Zoran Vukajlović.

Radio klub “Toplica” počeo je sa radom 1966. godine i imao je veliki broj članova, koji su pomagali kad god je trebalo i bili angažovani tokom ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Pomagali su u spasavanju i zbrinjavanju, ali i pronalažanju nestalih.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...