Šteta od grada u Jagodini i Rekovcu 143 miliona

Šteta od grada u Jagodini i Rekovcu 143 miliona

Srbija -
Prema rečima predsednika Komisije za procenu štete Miroslava Cvijetića, grad je najviše oštetio pšenicu, zatim ječam, ovas, kukuruz, zasade pod lubenicama, dinjama, šljivama, višnjama i vinograde

JAGODINA/REKOVAC - Olujna kiša sa gradom, koja je u nekoliko navrata tokom juna i početkom jula zahvatila Pomoravlje, nanela je štetu poljoprivrednicima od oko 43 miliona dinara u Jagodini i oko 100 miliona u Rekovcu, procenile su komisije u ta dva grada, rečeno je danas u komisiji za procenu štete.U jagodinskim selima Vrba, Belica, Slatina i Staro Selo, grad koji je padao 22. juna i 6. jula, oštetio je poljoprivredne kulture na površini od 273 hektara.Prema rečima predsednika Komisije za procenu štete Miroslava Cvijetića, grad je najviše oštetio pšenicu, zatim ječam, ovas, kukuruz, zasade pod lubenicama, dinjama, šljivama, višnjama i vinograde.U rekovačkoj opštini grad je padao 22. i 25. juna i prema procenama opštinske komisije, napravio štetu od oko 100 miliona dinara.

Oštećeni su usevi u selima Lepojević, Oparić i Ratković na površini od 568 hektara. Stradali su kukuruz, pšenica, ječam, ovas, povrće, šljiva i vinova loza.Obe komisije su izveštaje poslale Komisiji za štete od elementarnih nepogoda pri Vladi Srbije.Predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević se nada da će od Vlade Srbije dobiti interventu pomoć zbog štete jer taj kraj živi od poljoprivrede, a spada u red nerazvijenih područja.U levačkom kraju postoji 13 protivgradnih stanica sa 26 strelaca. Prema podacima iz rekovačke opštine, iz budžeta opštine se po strelcu izdvaja 30.000 dinara za sezonu koja traje od 15. aprila do 15. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track