HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE ZBOG KRŠENJA MERA: Bežali iz izolacije da prave selfije i šetaju pse
Foto: Kurir/T. Ilić

podnete krivične prijave

HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE ZBOG KRŠENJA MERA: Bežali iz izolacije da prave selfije i šetaju pse

Srbija -

U Srbiji su podnete krivične prijave protiv 181 osobe zbog kršenja naredbe o ograničenju i zabrani kretanja.

foto: AMG

Pritvor je određen za 30 osoba širom Srbije, a mera zadržavanja do 48 sati za 63, podneto je 12 krivičnih prijava. Sa devet osoba je zaključen Sporazum o priznanju krivice i oni su od juče u kućnom pritvoru.

Policijski čas mnogi su kršili da bi šetali pse, pravili selfije i uživo preko "Instagrama" prenosili "puste ulice". Bilo je i nekoliko slučajeva kršenja javnogreda i mira, ali i porodičnog nasilja.

Bujanovac: Bračnom paru krivična, izašli u šetnju

Zbog nepoštovanja mera izolacije, bračnom paru iz Bujanovca podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Bračni par je i posle upozorenja ponovo napustio svoju kuću i izašao u šetnju, zbog čega je sud izreko zakonske mere. Tužilac je za jednu osobu predložio meru pritvora, a Osnovni sud u Bujanovcu je izrekao meru zabrane napuštanja stana. Za drugu osobu tužilac je predložio meru zabrane napuštanja stana i Osnovni sud u Bujanovcu je izrekao istu meru. Još protiv dve osobe iz Bujanovca izrečena je mera pritvora zbog kršenja samoizolacije, a oni će biti u pritvoru do 30 dana, potvrđeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Hapšenja u Novom sadu i okolini

Pet osoba uhapšeno je u Novom Sadu, Beočinu, Vrbasu i Bačkom Petrovom Selu, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Oni su zatečeni noćas, na ulici, suprotno propisima o ograničenju i zabrani kretanja na javnim mestima. Određeno im je zadržavanje do 48 sati i biće privedeni, uz krivične prijave, nadležnim javnim tužilaštvima. (S. S.)

Krivične prijave u Kruševcu

U Кruševcu je uhapšeno četiri osobe, zbog prekršene mere samoizolacije, a oni su: V.B. (1983) iz Beograda, T.A. (1991) i M. B. (1981) sa područja Trstenika i oni su odmah sprovedeni nadležnom tužiocu na saslušanje, nakon kojeg im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor. Takođe, zbog nepoštovanja mere samoizolacije uhapšen je P. К. (1946) iz Aleksandrovca, kojem je sudija za prethodni postupak, nakon saslušanja tužioca u Brusu odredio pritvor. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Кruševcu će, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneti krivične prijave protiv sedam osoba. Policija je Кruševcu na ulici zatekla osobu stariju od 65 godina koja se oglušila o Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja. Protiv tri osobe iz Ćićevca i jedne iz Кruševca biće podnete krivične prijave zbog nepoštovanja mere policijskog časa. Takođe, policija će podneti krivične prijave i protiv jedne osobe iz Кruševca i jedne iz Trstenika zbog prekršene mere samoizolacije. (Ž. M.)

Požega i Arilje

Meštanin sela Roge kod Požege star 56 godina uhapšen je danas u centru ovog sela jer je, umesto da bude u samoizolaciji, pio pivo ispred seoske prodavnice. Takođe, u Arilju policija je noćas, za vreme policijskog časa, posle potere kroz ceo grad uhapsila 21-godišnjeg Čačanina.

U Subotici juče i danas izrečeno ukupno 18 kazni

Osnovni sud u Subotici je izrekao nove mere i kazne zbog kršenja zabrane kretanja, a danas i juče izrečeno je 18 kaznenih mera za prekršioce i one koji nisu poštovali policijski čas. U Osnovnom sudu Subotice kažu za Kurir da je od juče popodne izrečeno novih sedam kazni za prekršioce, pa sa jučerašnjim kaznama ukupno 18 Subotičana je kažnjeno.

-Izrečeno je pet mera zabrane napuštanja stana licima starijim od 65 godina i jedan pritvor u trajanju od 30 dana za lice koje nije poštovalo mere izolacije. To je druga osoba kojoj je izrečen jednomesečni pritvor, računajući i jučerašnji slučaj, kaže za Kurir Rozalija Tumbas, predsednica Osnovnog suda u Subotici.

Od 18 prekršilaca mera kretanja, danas je petoro starijih od 65 godina prekršilo zabranu, jedna osoba je poslata u izolaciju i sedmoro je kažnjeno za kršenje policijskog časa, a juče su prekršioci bili dve osobe starije od 65 godina, koje su dobile telefonski nadzor, a ukoliko ponove rekršaj zabrane kretanja sledi im pritvor, jedna osoba je dobila izolaciju i dvoje je prekršilo policijski čas. (N.H.)

Sremska Mitrovica: Šetkali se usred policijskog časa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Irigu i Rumi uhapsili su Ž. S. (37) i M. P. (45), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Oni su se za vreme policijskog časa nalazili na ulici bez dozvole za kretanje. Njima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Policija je kod Ž.S. pronašla manju količinu marihuane. Nakon veštačenja, biće podneta i odgovarajuća prijava.

U Žitorađi uhapšeno četvoro, jedan iz Prokuplja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, po nalogu nadležnog tužilaštva, uhapsili su V. M. (1991), M. I. (1996), S. I. (1991) i S.R. (1983) iz okoline Žitorađe, kao i D. B. (1997) iz Prokuplja, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Policija je za vreme trajanja policijskog časa četiri lica zatekla u automobilu i jedno lice na ulici u Prokuplju. Oni su, uz krivične prijave, privedeni u Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju. Za dva dana u Žitorađi je ukupno uhapšeno 14 osoba po istom osnovu i jedan u Prokuplju. (B.R.)

Hapšenja u Vrnjačkoj Banji i Raški

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vrnjačkoj Banji i Raški uhapsili su M. B. (30) i Z. P. (30), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Policijski službenici su ih u petak zatekli na ulici u Vrnjačkoj Banji i na terasi ugostiteljskog objekta na Kopaoniku i tom prilikom utvrdili da su prekršili izrečene mere samoizolacije. Nakon priznanja izvršenja krivičnog dela lica su osuđena na kaznu zatvora u kućnim uslovima. Takođe policija će, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneti krivične prijave protiv 11 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Devet osoba zatečeno je na ulicama u vreme trajanja policijskog časa, dok su dve osobe starije od 65 godina prekršile Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica nateritoriji Republike Srbije. (J.S.)

Trojica uhapšena u Nišu

Po nalogu dežurnog zamenika Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, policija je uhapsila tri muškarca M. M. (23), L. M (21) i S. D (61) iz Niša jer su se šetali po gradu u vreme takozvanog policijskog časa. Oni će se teretiti za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 KZ.

- Navedena lica su prekršila zabranu kretanja za vreme policijskog časa. Protiv osumnjičenih je nakon saslušanja u prostorijama Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, predloženo određivanje pritvora, saopštio je Osnovni sud u Nišu. (M.S.)

U Vranju bili na ulici za vreme policijskog časa

Policija u Vranju uhapsila je dve osobe iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Za vreme trajanja policijskog časa zatečeni su na ulici u Vranju. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju. (T.S.)

Hapšenja u Novom Pazaru

Službenici PU Novi Pazar zatekli su tokom noći devetoro Novopazaraca koji nisu poštovali zabranu kretanja od 20 sati uveče do pet ujutru, a protiv petoro koji nisu mogli da opravdaju izlazak iz kuće, podnete su krivične prijave.

Za poslednjih 24 sata, od osam ujutru juče pa do jutros, policija je zatekla i troje lica u Novom Pazaru koji su krišili meru samoizolacije i protiv njih su, takođe, podnete krivične prijave. Njima je doneta i mera zabrane napuštanja stana, odnosno, oni su sada u kućnom pritvoru. Protiv jednog lica starijeg od 65 godina koje je prekršilo zabranu napuštanja kuće podneta je krivična prijava. (Z.Š.)

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je juče da je 66 osoba koje su tokom noći između četvrtka o petka prošle državnu granicu, smešteno u karantin u Moroviću. Kako je istakao, većina poštuje mere, ali je apelovao da to počnu da čine i ostali kako bi se sačuvali životi.

Uprava za izvršenje sankcija izdvojila je tri ustanove karantinskog tipa, u KPZ Vršcu, Požarevcu i Pirotu, gde je do juče smešteno 20 ljudi koji su prekršili mere samoizolacije i zabrane kretanja. Do juče do 15 sati najviše ih je bilo u Požarevcu - osam, u Pirotu sedam (dve žene), a u Vršcu pet. Najavljena su dalja privođenja. U ovim "posebnim zatvorima" pomno će se pratiti zdravstveno stanje onog ko se nađe u njemu.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track