DOKTOR IZ ĆUPRIJE ZARAŽEN: Čim sam dobio temperaturu, znao sam da je korona!
Foto: Screenshot

Ispovest

DOKTOR IZ ĆUPRIJE ZARAŽEN: Čim sam dobio temperaturu, znao sam da je korona!

Srbija -

Ide nabolje: Dr Vladan Pavlović leči se u KBC „Dragiša Mišović“, sada se oseća dobro, samo brine za sve s kojima je bio u kontaktu

Čim sam dobio simptome - temperaturu i malaksalost, znao sam da je u pitanju koronavirus. Kao lekar sasvim mi je jasno šta to sve može da znači i, naravno, da sam bio uplašen. Iako imam obostranu upalu pluća, sada sam dobro i samo se brinem za svoju porodicu, prijatelje, kolege i pacijente.

Ovako za Kurir priča dr Vladan Pavlović (40), šef odeljenja onkologije u Opštoj bolnici u Ćupriji, gradu koji su stručnjaci pre nekoliko dana označili kao jedno od žarišta epidemije.

Zarazio se, kako kaže, preko prijatelja koji je došao iz inostranstva. - Krajem februara i početkom marta je u Ćupriju došlo dosta naših ljudi iz inostranstva, pa tako i jedan prijatelj koga sam posetio. On nije ni sanjao da je zaražen. Srećom, i on je dobrog zdravstvenog stanja - kaže dr Pavlović.

Prvi simptomi su mu se javili 24. marta uveče, a on je to, kako kaže, odmah sledećeg jutra prijavio ćuprijskoj bolnici.

- Odmah su me izolovali i uzeli bris i dva-tri dana nakon toga stigli su rezultati. Pokazali su ono što sam već znao - da sam pozitivan na koronu - objašnjava Pavlović, koji je prošlog petka zbog obostrane upale pluća prebačen u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu, gde je u strogoj izolaciji, a sobu deli samo sa još jednim pacijentom. - Naravno nema nikakvog kretanja, ali vreme prođe nekako... Lekari nas stalno obilaze, nekoliko puta nam mere temperaturu, primamo terapiju - priča on.

Dr Pavlović kaže da se njegova porodica, pre svega supruga i četrnaestogodišnji sin, jako brinu za njega, a on pak za njih. - Sada sam mnogo bolje i dobro se osećam, ali brinem za svoju porodicu. Oni zasad, srećom, nemaju nikakve simptome, ali to ne znači da nisu zaraženi. U izolaciji su, kao i ja, i kao što bismo svi trebalo da budemo. Pravila moraju da se poštuju. Niko, bilo da je dete, mlad ili star čovek, ne bi trebalo da izlazi na ulicu. Baš niko! - kaže dr Pavlović.

Inače, u zdravstvenim ustanovama u Ćupriji više lekara i medicinskih sestara je zaraženo, a među njima, kako Kurir saznaje, su i dvojica urologa. Korona je u Ćupriju, kako je Kurir pisao, došla na dva načina i ovde su praktično dva nulta pacijenta - 18. marta je koronavirus registrovan kod vozača autobusa koji je išao u Švajcarsku i kod preduzetnika koji je bio u Italiji.

Kurir.rs/ R. Kantar Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track