NISU ZABORAVILI SVOG JUNAKA I U VREME KORONE: Lozničani odali počast najmlađem vojniku Prvog svetskog rata (FOTO)
Foto: T. Ilić

očuvanje uspomena

NISU ZABORAVILI SVOG JUNAKA I U VREME KORONE: Lozničani odali počast najmlađem vojniku Prvog svetskog rata (FOTO)

Srbija -

Ljude koji su mnogo učinili za svoj narod ne treba nikada zaboraviti pa ni u vreme pandemije koronavirusa što su danas (29.4) pokazali u Loznici.

Povodom prvog maja, rođendana Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika svih armija sveta u Prvom svetskom ratu, na njegov spomenik u Loznici venac su položili predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. u svoje i ime lokalne samouprave i Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

foto: T. Ilić

Predsednik udruženja, istoričar Zoran Tošić, kaže da je dogovor da se to čini dan uoči prvog maja, ali je to sada zbog sveukupne situacije učinjeno nešto ranije i u prisustvu samo nekoliko ljudi, u skladu sa merama sprečavanja širenja epidemije. Loznica je zemljaku, rođenom u lozničkom selu Trbušnica, spomenik podigla pre dve godine, 2. novembra, na stogodišnjicu oslobođenja u Velikom ratu, a pre godinu dana je osveštan. Bronzani spomenik, rad vajarke Drinka Radovanović, nalazi se u Parku breza, naspram biste njegovog komandanta, generala Pavla Jurišića Šturma.

foto: T. Ilić

Gavrić je bio najmlađi kaplar na svetu, Albaniju je prešao peške, ranjen je prilikom proboja Solunskog fronta, a kao dvanaestogodišnjaka vojvoda Živojin Mišić unapredio ga je u čin podnarednika. Loznica od pre šest godina na Lagatoru ima ulicu koja nosi ime najmlađeg vojnika, a od početak ove kasarna ‘’Klupci’’ u istoimenom prigradskom naselju, zove se ‘’Kasarna - Podnarednik Momčilo Gavrić’’.

foto: T. Ilić

Inače, na spomeniku Momčila Gavrića, gotovo svakodnevno se nalaze sveže cveće i jabuke, dar stanara okolnih zgrada kao još jedna potvrda da ono što je učinio nije zaboravljeno.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track