I U PANČEVU IZMENJEN NAČIN UPISA U ŠKOLE: u svih 20 škola upis prvaka organizovan je elektronski (video)
Foto: Pančevu treba

I U PANČEVU IZMENJEN NAČIN UPISA U ŠKOLE: u svih 20 škola upis prvaka organizovan je elektronski (video)

Srbija -

Upis dece u prvi razred osnovne škole ove godine je, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, počeo kasnije i organizovan je na nešto drugačiji način. Umesto klasičnog upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici su od 1. aprila bili u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem. Neke od škola organizovale su prijavljivanje za prvi razred i putem sajta škole.

foto: Pančevu treba

Usluga „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ je samo jedna u nizu inicijativa elektronske uprave koju Vlada Srbije kontinuirano pokreće i koja svedoči o posvećenosti digitalnoj transformaciji javne uprave i društva u celini. S druge strane, vanredno stanje je bilo prilika da sve škole odmah pristupe elektronskom upisu đaka prvaka za narednu školsku godinu.

foto: Pančevu treba

Mr Tatjana Božić, član Gradskog veća za obrazovanje, podseća da Pančevo ima 20 osnovnih škola na teritoriji grada i svih naseljenih mesta i upis u prvi razred osnovne škole organizovan je elektronskim putem.

- Do sada je upisano 643 učenika u gradskim školama i 407 učenika u školama u naseljenim mestima - kaže mr Tatjana Božić.

Dragana Krstić, direktor OŠ “Miroslav Antić” u Pančevu kaže da se njihova škola pripremila za prijem prvaka tako što su odabrali tri načina za upis: putem e-Uprave koju je Ministarstvo preporučilo, zatim putem sajta škole i telefonom.

foto: Pančevu treba

- Roditelji su najviše odabrali ovaj način preko sajta škole, jer je to bila prilika da pogledaju mogućnosti škole, kapacitete škole i sve ono što je lepo što škola nudi - kaže Dragana Krstić.

Aleksandra Tomka, je jedan od roditelja čije dete će na jesen krenuti u prvi razred osnovne škola a za način upisa izabrali su elektronski put preko sajta škole.

- Mislim da je ovo veoma efikasan način prijavljivanja dece zato što zaista nije bilo potrebno ništa od dokumenata, već smo samo popunili podatke koji su traženi u formularu - rekla je Aleksandra Tomka.

foto: Pančevu treba

Oni roditelji koji nisu bili u mogućnosti da upišu dete elektronski imaju mogućnost da telefonom pozovu školu i upišu dete.

1 / 8 Foto: Pančevu treba

U proseku, poslednjih pet godina, u školama s teritorije Pančeva, bude upisano između 1.100 i 1.140 đaka prvaka.

(Kurir.rs/@pancevutreba) Foto: Pančevu treba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track