Laban: Sve resurse usmerili smo u dva pravca: da zaštitimo zdravlje i živote građana, i da sačuvamo ekonomiju
Foto: Nikola Tumbas

SUBOTICA SE OKREĆE DALJEM RAZVOJU

Laban: Sve resurse usmerili smo u dva pravca: da zaštitimo zdravlje i živote građana, i da sačuvamo ekonomiju

Srbija -

Život u Subotici polako se vraća u normalu, sledeći korak je relaksiranje i vraćanje u normalan tok rada gradskih preduzeća, ali je neophodno da se ne odreknemo mera predostrožnosti, rečeno je na pres konfereciji na kojoj je Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Bogdana Labana izvestio svoje sugrađane o aktivnostima koje su Gradski štab, lokalna samouprava i nadležne službe preduzimale tokom trajanja vanrednog stanja, uz osvrt na aktivnosti privrednih subjekata, institucija i javnih i obrazovnih ustanova koje su bile usmerene na pomoć Gradu u otežanim uslovima usled vanrednog stanja uvedenog 16. marta.

Donacije opštoj bolnici tokom trajanja vandrednog stanja bile su brojne. Veliki broj privrednih subjekata i pojedinaca donirao je sredstva ili robu. U danima kada je borba sa suzbijanjem virusa jednaka onoj u kojoj se borimo da zaštitimo naše najstarije mnoge kompanije i preduzeća su svojim donacijama pomogle subotičku bolnicu, i našu lokalnu samoupravu. Kada ovakvu pomoć dobijete u teškom trenutku u kojem smo se našli , onda znate da postoje kompanije koje su primer društvene odgovornosti i solidarnosti.

On se zahvalio svim donatorima i ljudima dobre volje koji su u najtežim trenucima pomogli radu bolnice i zdravstvenim radnicima.

foto: Nikola Tumbas

Govoreći o funksionisanju zdravstvenih ustanova i Studentskog centraSubotica koji je od početka uvođenja vanrednog stanja na raspolaganje stavio sve svoje raspoložive kapacitete za smeštaj i ishranu lica za potrebe privremenog karantina, naglasio je da su mnogobrojne donacije gradu itekako olakšale funkcionisanje u otežanim uslovima.

- Zahvaljujem se i svim drugim kompanijama koje su u nastalim okolnostima usled koronavirusa imale sluha za humanost i pomogle gradu i zdravstvenim ustanovama donirajući medicinsku opremu i higijenska sredstva, ali i pojedincima i preduzetnicima koji su novac uplatili na namenski račun grada otvoren za pomoć onima kojima je to u ovoj situaciji neophodno- rekao je Bogdan Laban i naglasio da je snabdeveno blizu 15.000 najstarijih subotičkih penzionera čija su primanja ispod 30.000 dinara paketima pomoći.

„Lično sam insistrao da se svima koji su zvali ili za koje su dobijeni podaci da nisu dobili pakete, isti dostave u najkraćem roku“ podvukao je Laban uz konstataciju da se u toj podeli grad vodio ne u smeru javne samopromocije, već domaćinski, imajući u vidu da zarazna bolest može da potraje.

Podsetivši da je Subotica prva u Srbiji kao lokalna samouprava počela proizvodnju natrijum hipohlorita i da je podeljeno oko 30.000 litara natrijum-hipohlorita za dezinfekciju površina građanima, obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture, institucijama socijalne zaštite i javnim preduzećima.

- Najveću pažnju tokom vanrednog stanja, a pogotovo u vreme trajanja policijskog časa trebalo je posvetiti najugroženijim kategorijama, i zato je oblast socijalne zaštite bila jedan od najznačajnijih segmenata na koji je trebalo obratiti pažnju – rekla je Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice, naglasivši da je u kordinaciji sa pružaocem usluge, usluga ličnog pratioca i personalne asisitencije pružena u punom kapacitetu, uz korekcije individualnog plana rada za svakog korisnika pojedinačno.

Podsetila je da je Gerontološki centar Subotica od početka proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja počeo sa primenom preventivnih mera i mera zaštite kako bi se sprečio ulazak virusa u objekte u kojima boravi kategorija stanovništva za koju smo najviše brinuli i koji su bili najosetljivija i najrizičnija grupa u društvu i da bi se sprečila zaraza zaposlenih.

Naglasivši veliku ulogu Crvenog krsta Subotice koji je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Gradskom štabu i organizovao edukaciju volontera i dobrovoljaca koji su se prijavili za pomoć u kupovini osnovnih životnih namirnica i lekova i njihovo dostavljanje starijim sugrađanima i licima u izolaciji, ona je podsetila na mere usmerene na brigu o korisnicima Narodne kuhinje i podeljene porodične pakete, u saradnji sa Mesnim zajednicama na distributivnim punktovima.

Pandemija nije imala samo svoju zdravstvenu već i socijalnu dimenziju pa su socijalno najugroženijim sugrađanima dostavljeni paketi hrane u nekoliko navrata, rekla je Stevanović.

Ona je iznela podatak da su subotička lokalna samouprava i Krizni štab snabdeli osnovne škole i 5o objekata predškolske ustanove Naša radost svim potrebnim zaštitnim sredstvima kako bi u potpunosti bili spremni za početak u skladu sa Instrukcijama i smernicama propisanim od strane nadležnog ministarstva i merama Vlade.

- Prema podacima koje imamo, odziv dece je za sada svega 50 procenata u odnosu na prijavljeni broj. Očekuje se da će on iz dana u dan biti sve veći, a najbitnije je da smo obezbedili sva porebna sredstva za nesmetan rad i zaštitu zaposlenih i učenika u kontekstu normalizacije uslova i nastavka rada, podvukla je Jasmina Stevanović.

foto: Nikola Tumbas

Gradonačelnik Laban podsetio je da će neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom ostati na snazi i naglasio kao važno da nismo imali prisustvo virusa u staračkim domovima.

„U punom kapacitetu nastavljamo sa merama na zaštiti zdravlja naših sugrađana i u narednom periodu, to će biti dugotrajan zadatak, bez obzira na činjenicu da se moramo okrenuti poslu, podizanju privrede i nastavku razvojne politike koju Subotica vodi - naglasio je on i podsetio na dvostruku odgovornost. „Sve svoje resurse usmerili smo u dva pravca: da zaštitimo zdravlje i živote građana s jedne strane, i da sačuvamo ekonomiju, s druge strane. Rukovođeni takvim pristupom, a uz sve propisane mere zaštite, nismo stajali sa radom na najvećim projektima koje smo započeli. I u otežanim uslovima teku radovi na Pozorištu, na rekonstrukciji „Zelene fontane“ i na izgradnji spa centra“ rekao je Laban i istakao da Subotica mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo, kako naglašava, sve kapacitete i instrumente stavili u funkciju borbe protiv epidemije Kovid-19 i zaštite života i zdravlja građana, i usmerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima.

- Kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta, a Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima – napominje Bogdan Laban i dodaje:

„Građane Subotice pre svega interesuje njihova budućnost, nastavak ekonomskog jačanja grada, nastavak velikih infrastrukturnih projekata, još većih ulaganja u zdravstveni sistem, obrazovni sistem i socijalnu zaštitu, i vrlo odgovorno tvrdim da ćemo sve gde smo stali nastaviti i završiti.“

Foto: Nikola Tumbas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja