I MLADI ŽELE DA ŽIVE NA SELU: Uz pomoć države kupio plastenike i proširio povrtarsku proizvodnju (VIDEO)
Foto: Pančevu treba

I MLADI ŽELE DA ŽIVE NA SELU: Uz pomoć države kupio plastenike i proširio povrtarsku proizvodnju (VIDEO)

Srbija -

Na teritoriji Pančeva nalaze se sela koja su poznata po velikom broju povrtara, a poslednjih godina sve je veći i broj mladih koji odlučuju da se bave poljoprivredom i povrtarstvom.

foto: Pančevu treba

Poljoprivreda je jedna od tri prioritetne oblasti u Strategiji za privlačenje investitora na teritoriji Pančeva, te ne čudi da se i sama lokalna samouprava bavi afirmacijom poljoprivredne proizvodnje i informisanjem građana o konkursima u oblasti poljoprivrede, studijskim putovanjima i obrazovanjem za konkurentniju poljoprivredu.

foto: Pančevu treba

Da bi se povećao broj mladih u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo sredstva namenjena isključivo mladim poljoprivrednicima za pokretanje svoje privredne aktivnosti.

foto: Pančevu treba

Jedan od mladića koji je odlučio da i dalje živi i radi na selu je i Nemanja Stanojković iz Banatskog Brestovca, koji se sa svojim roditeljima bavi povrtarstvom i iz godine u godinu proširuje broj plastenika u kojima uzgaja povrće.

foto: Pančevu treba

Kako kaže, odlučio se za ovaj poziv jer se i njegova porodica bavi povrtarstvom.

- Bavimo se proizvodnjom povrća. Trenutno u plasteniku gajimo krastavac i papriku, jer imamo dobro tržište za prodaju ovih proizvoda. Radimo tata, brat, mama i ja i imamo sezonske radnike, četiri, pet sezonskih radnika, sve zavisi od obima posla - kaže Nemanja Stanojković.

foto: Pančevu treba

Iz godine u godinu ova porodica uvećava broj plastenika. Tako i Nemanja planira da se proširi sledeće godine, da pokuša da na nekom od konkursa dobije još sredstava za kupovinu bar još desetak velikih plastenika.

foto: Pančevu treba

- Mladi ljudi mogu da žive od poljoprivrede, jer je poljoprivreda po meni unosan posao. Moji žive od poljoprivrede već 15 godina. Pre nekoliko godina i ja sam odlučio da krenem njihovim stopama. Dobio sam bespovratna sredstva od države od kojih sam kupio ove plastenike - kaže Stanojković.

1 / 7 Foto: Pančevu treba

Kako kaže, to ga je stimulisalo da nastavi da se bavi povrtarstvom, jer je uvideo da je u pitanju dobar posao koji donosi zaradu. Ovaj mladić je već dobio i novac, jednokratnu novčanu podršku od države, kao pomoć u prevazilaženju trenutne krize usled Kovida-19 i kaže da im je taj novac pomogao da malo lakše počnu novu proizvodnu sezonu u plastenicima.

(Kurir.rs/@pancevutreba)

Foto: Pančevu treba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track