ALARMANTNO! KORONA U VRTIĆU U VLASOTINCU: Medicinska sestra koja je bila na prijemu dece pozitivna na virus
Džaba testiranje radnika... PU „Milka Dimanić“ u Vlasotincu, Foto: Google Street View

Neodgovorno

ALARMANTNO! KORONA U VRTIĆU U VLASOTINCU: Medicinska sestra koja je bila na prijemu dece pozitivna na virus

Srbija -

U vrtiću „Kolibri“ testirani svi radnici, ali je medicinska sestra u ponedeljak bila na prijemu mališana iako nije dobila rezultat testa, za koji se potom ispostavilo da je pozitivan. Petoro dece i dalje dolazi u to obdanište

Korona je registrovana u vrtiću „Kolibri“, u Predškolskoj ustanovi „Milka Dimanić“ u Vlasotincu, gde je ustanovljeno da je medicinska sestra koja je bila na prijemu dece u ponedeljak pozitivna. Deca i dalje redovno idu u vrtić.

Dobrovoljno testiranje

Snežana Filipović, direktorka PU „Milka Dimanić“, na pitanje Kurira zašto je sestra počela da radi pre nego što su stigli rezultati testa, rekla je da je testiranje zaposlenih bilo na dobrovoljnoj bazi, a po uputima Zavoda za javno zdravlje iz Leskovca.

foto: privatna arhiva

- Odlučili smo da se svi zaposleni, njih 80, testiraju. U ponedeljak je počelo da radi njih 43, za koje su stigli negativni rezultati, dok su ostali ostali kod kuće i čekali nalaze. Rezultate su nam javili oko 7.30, pre našeg odlaska na posao, ali je ta sestra već bila na svom radnom mestu jer radi na prijemu dece koju roditelji dovode ranije. U objektu je bila 15 minuta, do momenta javljanja rezultata testiranja. Za to vreme imala je kontakt samo s jednim detetom, manje od minut, koliko je bilo potrebno da uzme dokumentaciju od pedijatra da je dete zdravo. Nosila je punu zaštitnu opremu, uključujući i vizir - rekla je za Kurir Filipovićeva i dodala da sestra uopšte nema simptome kovida-19, kao i da poštuju sve epidemiološke mere.

Ona je dodala da se zaposlena istog časa javila u Dom zdravlja u Vlasotincu, posle čega je stavljena u kućnu izolaciju.

- Uostalom, ja sam s tom ženom provela 15 dana dok smo pripremale vrtiće za rad, a moj rezultat je negativan. Trenutno imamo 17 dece u dva od četiri naša vrtića. U objektu u kojem radi ta sestra u ponedeljak je bilo petoro dece, koja su nastavila da dolaze i sva su u dobrom stanju, dok je u drugom objektu 12 mališana - kazala je ona i dodala da je nepoznanica da li su rezultati testiranja u DZ stigli u ponedeljak ujutru ili prethodne večeri:

- Ako je ovo drugo u pitanju, onda je mogao da se spreči dolazak na posao sestre koja ima kovid.

Rezultat stigao ujutru

Dr Milena Mitrović Stanković, direktorka DZ Vlasotince, kaže za Kurir da je rezultat testiranja za zaposlenu u vrtiću stigao u ponedeljak ujutru, u 7 sati, i da su oni odmah javili upravi vrtića, ali i samoj zaposlenoj da je pozitivan:

- Rezultati testiranih građana, pa i zaposlenih u vrtiću, stižu na takozvanu kovid bazu, koju ne mogu da otvore svi zaposleni u DZ, glavna sestra ima pristup i videla je u nedelju kasno uveče da su počeli da stižu nalazi radnika predškolske ustanove, koji su bili negativni. Sve to smo javili pre početka rada vrtića. Pozitivan nalaz za sestru sa prijemnog u vrtiću stigao je ujutru, u ponedeljak, i odmah smo obavestili nadležne u predškolskoj ustanovi i nju. Sestra nema simptome i u izolaciji je u nadležnoj kovid ustanovi.

Mladen Šarčević

AKO JE DIREKTORKA NAPRAVILA PROPUST, SNOSIĆE POSLEDICE

foto: Ana Paunković

Sva 43 radnika su testirana i 42 je negativno. Ujutro je stigao taj pozitivan rezultat sa malim zakašnjenjem od 15 minuta. Čekam izveštaj direktorke koja je i pravila raspored. Sve detalje ću imati uskoro, a ako je ona napravila propust, snosiće posledice. Svi radnici su dobili i potrebnu zaštitnu opremu, a postoji i procedura šta se radi ako se otkrije da je neko pozitivan - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Kurir.

On je dodao da su u Majdanpeku imali dve zaražene vaspitačice i tamo je odloženo pokretanje ustanove, pošto je to mala varoš i jedan objekat. U Zaječaru je, kako je rekao jedn vaspitačica bila potizivna,alio pre optvaranja vrtića, a ostali su testirani i sve je u redu, sve normalno radi.

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Google Street View

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track