UPOZNAJTE MARIJU IZ KRALJEVA: Jedna je od retkih dama u Srbiji koje se bave izradom mozaika (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Umetnost kao izazov

UPOZNAJTE MARIJU IZ KRALJEVA: Jedna je od retkih dama u Srbiji koje se bave izradom mozaika (FOTO)

Srbija -

Marija Topalović iz Kraljeva, diplomirana primenjena umetnica, jedna je od retkih dama u Srbiji koje se bave izradom mozaika, ali i druge slikarske tehnike dovela je do savršenstva, o čemu svedoče njena mnogobrojna umetnička dela.

- Mozaik je jedna od tehnika koja me posebno inspiriše. Umetnost mozaika je moderna koliko i istorijska. Mozaici mogu biti umetnički, funkcionalni i lepi. Počela sam sa izradom mozaika na drugoj godini studija i ljubav prema ovoj tehnici traje do danas, jer je svaki mozaik za mene novi izazov, kaže za Kurir Marija Topalović.

foto: Privatna Arhiva

Prema njenim rečima, postoje dve tehnike izrade mozaika: tehnika direktnog ubadanja (koja dozvoljava reljefnost mozaika) i tehnika apliciranja. Mozaike najčešće izrađuje od materijala koji su joj dostupni, ali i od skupocenih materijala kao što su kobalt i porcelan.

Za ovu vrstu umetnosti ima interesovanja u Srbiji, ali i u inostranstvu, pa je ova umetnica jedan od mozaika radila u Italiji 2015. godine.

- Mozaik je slikarska tehnika ukrašavanja zidova, podova, svodova i kupola ornamentalnim ili figuralnim kompozicijama sastavljenima od raznobojnih kockica kvadratnog ili nepravilnog oblika od kamena, glazirane keramike, stakla, cigle, sedefa, metala ili plastike. Ove kockice se, u skladu sa prethodno sačinjenim nacrtom, utiskuju u još svež malter, git ili cement, a kada se podloga stvrdne, mozaik se polira i brusi, što doprinosi čvrstoći i trajnosti dela. U tehnici mozaika, osim zidnih slika, izrađuju se i ikone, kao i nakit.

foto: Privatna Arhiva

Najstariji poznati mozaici datiraju još iz 8. veka pre nove ere, iz Mesopotamije, odakle su se preko Sirije i Male Azije širili na Zapad, gde se ova tehnika razvila u Grčkoj u doba helenizma, a zatim i u rimskoj umetnosti. Pun procvat mozaik je doživeo u ranohrišćanskoj i vizantijskoj umetnosti.

- Samim tim što znam da je ova tehnika, takoreći, večna, i moja radost kao umetnice koja radi ovaj posao je veća. Posao nije nimalo lak, pogotovo ako je materijal težak za obradu, jer je svaku kockicu mozaika potrebno posebno obraditi. Mozaik za mene predstavlja izazov do samog kraja njegove izrade, ističe Marija.

foto: Privatna Arhiva

Mozaik danas, dodaje naša sagovornica, ima i komercijalnu upotrebu, jer se po željama zaljubljenika u ovu umetnost izrađuje od 200 do 800 evra po kvadratu, a cene variraju od načina izrade i teme.

Zahtevne kompozicije, koje mogu da sadrže i do 5.000 kockica po jednom kvadratnom metru, stručnjaci za izradu mozaika naplaćuju i po 1.200 evra po kvadratu.

- S obzirom da ova tehnika nije jeftina i da je za izradu jednog mozaika od kobalta, porcelana i ogledala potrebno i mesec dana rada, napominje Marija, uglavnom se izvodi u luksuznijim prostorima ili na manjim površinama.

foto: Privatna Arhiva

Marija Topalović rođena je 1988. godine u Kraljevu, gde je završila srednju Umetničku školu, a potom diplomirala na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek za Primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo i dizajn, u klasi profesora Željka Đurovića.

1 / 6 Foto: Privatna Arhiva

Radila je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, na restauratorskim radovima Petrove crkve u Novom Pazaru 2009. godine, kao i na restauratorskim radovima i oslikavanju nove freske Hrista Pantokratora u Sabornoj crkvi Svetih Arhangela u Požarevcu 2018. godine.

Kurir.rs/J. Slijepčević/Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track